En upptäcksresande i fysik

Vetenskapsradions Mona Hambraeus har hälsat på årets nobelpristagare i fysik, fransmannen Albert Fert i Paris.

Albert Fert visar en liknande elektromagnet, som den han använde när han först upptäckte den så kallade GMR-effekten i slutet av 80-talet. Nydanande forskning som nu nobelprisbelönas, och som förutom att den revolutionerat våra datorer, lett till ett helt nytt forskningsfält inom fysiken - spinntroniken. Där drar man nytta av elektroners rörelser och egenskaper och hur dom styrs av den mystiska kvantmekanikens regler.

På natten kommer idéerna
Fysik är som att upptäcka nya landskap, säger Fert. Det är vackert i fysikens landskap, säger denne rakryggade 69-åring.
Dagligen tar han bilen från lägenheten inne i centrala Paris till laboratoriet några mil söder om stan. Jazzmusik ackompanjerar alltid körningen - så kopplar han av. Annars är windsurfing och film stora fritidsintressen.
Men det är på natten, på hemmakontoret han arbetar allra bäst, säger han när han visar in i det lilla blygsamma rummet mot innergården. På natten kommer idéerna säger fysikpristagaren Fert. Då är det lugnt och man kan drömma, och med drömmarna kommer idéerna.