Förtidspensionär väntas klara heltidsjobb

Försäkringskassan ställer tuffare krav på dem som har sjuk och aktivitetsersättning, det som tidigare kallades förtidspensionärer. Det innebär att den som tidigare ansågs vara för sjuk för att arbeta idag kan anses vara tillräckligt frisk.

Anne-Christine Gördén har varit sjukskriven sedan 2001 då hon var med om en bilolycka och fick en whiplash-skada. Trots att inget förändrats i hennes sjukdomsbild anser försäkringskassan nu att hon kan arbeta.

– Jag har ju ingenting emot att pröva på jobb och ha något att jobba med. Men helt plötsligt ska jag visst vara arbetsför fullt ut. Det är ju lite märkligt, när jag inte har kunnat förut.

Kan inte lyfta
Anne-Christine Gördén har ont i nacke och rygg och ofta huvudvärk på grund av sin whiplash-skada. Hon har arbetat i hemtjänst, men eftersom hon inte kan lyfta, blev hon uppsagd av Kristinehamns kommun.

I drygt sex år har hon varit sjukskriven 100 procent, men nu säger försäkringskassan att hon kan arbeta 100 procent. Inte i vården, det är för tungt, men till exempel i en presentaffär, skriver Försäkringskassan. Därför söker Anne-Christine jobb.

– Hittills har det ju inte varit så lyckat. Det förstår jag ju, att med den sjukdomsbild jag har, så är det inte så lätt att bli anställd.

Vad är det för typ av jobb du har sökt under den här perioden?

– Butiksbiträdesjobb har det varit. Men det är ju väldigt mycket tunga lyft har jag fått reda på i efterhand.

Eftersom Anne-Christine varit borta från arbetsmarkanden i över fem år har hon inte längre rätt till a-kassa. Om hon inte får något jobb snart hänvisas hon till socialen.

Och hon är inte ensam.

– Vi märker sedan början av 2007 en markant ökning av antalet personer som tidigare har haft sjukersättning, som nu söker försörjningsstöd, som socialbidraget heter hos oss, säger Berndt Jendrny, socialchef i Kristinehamn.

I Kristinehamn handlar det om mellan 30 och 40 personer.

Inga tydliga siffror
Det finns ingen statistik som visar hur strömmen från försäkringskassan till socialen ser ut nationellt. Men i en enkät som Sveriges Kommuner och Landsting gjort säger nio av 24 kommuner att de fått fler socialbidragstagare på grund av att Försäkringskassan är tuffare.

– Mestadels är det ju människor som gått arbetslösa väldigt, länge, som har ett väldigt tydligt utanförskap, skulle jag vilja säga, säger Berndt Jendrny.

Anne-Christine Gördén vill arbeta.

– Jag kan tänka mig vad som helst, bara jag klarar av det.

Tror du att arbetsgivare kommer att vara intresserade av att anställa dig?

– Jag hoppas det. Jag hoppas att det finns någon...

Johanna Sjövall
johanna.sjovall@sr.se