Importerar islandshästar

Anna Kuhmunen Kärrstedt från Gällivare importerar islandshästar till Sverige. Orsaken är att hon inte gillar tanken på att föl föds bara för att leverera hormoner och sen slaktas.

Anna Kuhmunen Kärrstedt importerar islandshästar från Island til Sverige. Hon ville ha en annan framtid för hästarna en på brödskivan. I tre år har hon nu importerat häster från Island för att de ska slippa slakteriet.

Hormonutvinning

När Anna för ett par år sedan jobbade på en gård på Island så fick hon reda på att där tar man ett hormon från stoet. Det går till så att stoet betäcks och under tiden som fölet är i magen så utvinns ett hormon som används till slaktdjur som kor och grisar. I efterhand efter att ha bidragit till att detta hormonet skapats så slaktades fölen och det fick henne att reagera.

- Jag är inte emot själva slakten av hästar, utan det jag reagerade emot är att det måste finnas en annan utväg, slakt ska inte vara det enda alternativet, berättar hon.

Förlustaffär

Anna Kuhmunen Kärrstedt har hittils importerat över 30 stycken islandshästar sedan 2005. Men det är ingen god affär för henne, hon gör nämligen inte förtjänst på det, tvärtom.

- Det är ett stort intresse och vi alla som jobbar med det här gör det ideellt, jag tjänar tyvärr inte en krona på det här, det är en ren förlustaffär.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio