Samisk integrering hotad igen

Sameskolstyrelsen skriver i ett brev till regeringen att man överväger att helt upphöra med integrerad samisk undervisning på grundskolorna. Orsaken är sameskolstyrelsens dåliga ekonomi.

För snart ett år sedan aviserade sameskolstyrelsen att man på grund av dålig ekonomi kan tvingas lägga ned den samiska integrerade verksamheten på de kommunala grundskolorna. Det behövdes dock inte göras då.  

Men nu verkar problemen återigen uppstått. Sameskolstyrelsens ordförande Monika Harr Sandström säger att styrelsen inte har beslutat något om integreringen i dagsläget. Men dålig ekonomi i kombination med låga statsbidrag gör att integreringen hamnar i farozonen.

- För att vi ska kunna bedriva huvudverksamheten skola och förskola så måste man kanske lägga ner någon verksamhet och då ligger ju integreringen närmast till hands, säger Monica Harr Sandström.

Alla erbjuds inte samisk integrering

Enligt sameskolstyrelsen diskrimineras samiska barn idag som inte kan erbjudas integreringsundervisning, eftersom integreringen finns endast på vissa orter och man har inte ekonomi att utöka den verksamheten.

Hårdare krav

Sameskolstyrelsen anser också att man inte borde behöva betala till kommunerna för att de ska bedriva integreringsverksamhet för samebarn, eftersom kommunerna redan har ansvaret för alla barns undervisning enligt skolplanen.

- I de nya avtalen så kommer vi ställa krav på kommunerna att ta sitt ansvar, men vi får ju samtidigt betala för det som de normalt har ansvar över, säger Harr Sandström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio