
Förhandlingar väntar efter Kroatienval
Söndagens parlamentsval i Kroatien ser ut att sluta med dött lopp mellan de två största partierna, konservativa HDZ och socialdemokratiska SDP.
Oavsett vilket parti som vinner väntar svåra koalitionsförhandlingar och oberoende av regerings-bildningens utgång är den proeuropeiska och proatlantiska politiken klart utstakad.
Väldigt jämnt
Något slutresultat finns ännu inte och det föreliggande resultatet när nästan alla röster är räknade ligger inom den statistiska felmarginalen.
Konservativa HDZ, som styrt Kroatien nästan oavbrutet i de 16 år sedan landet bröt sig loss från Jugoslavien, har utropat sig till segrare men det har också socialdemokratiska SDP.
Fortfarande återstår att räkna de 400 000 utlandsrösterna. Kroater i Bosnien har dubbelt medborgarskap och köerna framför vallokalerna i bosniska städer som Sarajevo uppges i går ha varit så långa att det såg ut som ett bosniskt val. De flesta av utlandsrösterna tros tillfalla den 54-årige premiärministern Ivo Sanaders konservativa HDZ.
Kamp mot korruption
Partiledaren för socialdemokratiska SPD, den 41-årige juristen och amatörboxaren Zoran Milanovic, har gjort en otrolig återhämtning i opinionen.
I slutet av valkampanjen stramade han upp partiprogrammet till, som han sade, fyra frågor: kampen mot korruptionen som är utbredd inte minst bland politiker, och de övriga tre frågorna var ekonomin, ekonomin och ekonomin. Det budskapet tilltalade många väljare i det genom-korrumperande landet där snittlönen ligger på 600 euro.
Valdeltagande på 64 procent
Förutom de två populäraste partierna har ytterligare fyra partier klarat femprocentsspärren. Och bland de här fyra partierna finns kungamakarna, två av partierna har på förhand deklarerat att de endast kan stödja en socialdemokratisk regering.
Det positiva i hela det oklara politiska läget är ändå att både höger och vänster är rörande överens om vikten av medlemskap i EU och Nato. Det är med andra ord ett Kroatien fjärran från krigets Jugoslavien. Också valdeltagandet på 64 procent får klart godkänt.
Kjell Albin Abrahamson, Warszawa
kjell_albin.abrahamson@sr.se