Nickelallergin minskar efter nya regler

Nickelallergierna har minskat i Europa sedan EU-direktivet om mindre mängd av nickel i bland annat smycken infördes. Tydligast är utvecklingen i Danmark, som tidigt införde nickelbegräsningar.

Men siffrorna sjunker också i övriga Europa, säger professor Carola Lidén vid Centrum för folkhälsa i Stockholms läns landsting.

– Nickeldirektivet är väldigt bra, för det kommer att kapa toppen på det stora nickelallergiberget, säger Carola Lidén.

I nickelallergiberget ryms dubbelt så många kvinnor som män. Totalt är det 20 procent av befolkningen i Europa har någon typ av kontaktallergi.

Kontaktallergi är ett gissel för många människor, drygt en femtedel av européerna har det. Särskilt besvärligt blir det om man får handeksem.

Allergisk hela livet
Den som får till exempel nickelallergi, förblir allergisk hela livet, men känsligheten kan minska om man inte utsätts för det som framkallat allergin.

Därför är det viktigt att föremål som vi kommer i kontakt med dagligen inte utsöndrar nickel, säger Carola Lidén vid Centrum för folkhälsa.

Hon tycker att det behövs skarpare direktiv, eftersom de nuvarande bestämmelserna inte reglerar till exempel mynt eller verktyg.

– Jag tror att det kommer att behövas fler åtgärder mot nickelallergi, därför det finns så mycket nickel som man får på huden i olika arbeten och i det dagliga livet.

– Nickeldirektivet reglerar bara produkter som är avsedda för direkt och långvarig kontakt med huden, olika sorters smycken, klockor, spännen, som ligger mot huden hela tiden.

Danmark lyckat exempel
I Danmark infördes nickelbegräsning redan i början av 90-talet. Där har nu andelen nickelallergiska unga kvinnor minskat med mer än hälften, från 27 till 12 procent, det visar danska undersökningar av högstadieflickor.

Men kontaktallergi kan också utlösas av annat, till exempel parfymämnen som också finns i tvål, tvättmedel, schampo, tandkräm och skokräm.

Det blir snart en utmaning för allergologerna, för här finns tusentals allergiframkallande doftämnen. De finns också i naturliga ämnen som rosenolja och lavendel, och i en särskild sorts ek-lav som innehåller mer än 250 allergiframkallade ämnen som är bland dom vanligare orsakerna till den här ökande allergin.

Hårfärg potentiell hälsofara
Men ännu värre, ja rentav en av värstingarna i kontaktallergibranschen, är hårfärg, säger Carola Lidén. Eftersom det kan ge så allvarliga reaktioner att det kräver intensivvård, har EU:s vetenskapliga kommitté stämplat det som en potentiell en hälsofara för konsumenterna.

– Många av dem är extremt starkt allergiframkallande, så det är svårt att undvika dem. Eftersom det är ganska stor risk att utveckla sådan allergi, är det enda säkra att inte färga håret innan produkterna har blivit säkra. De är inte säkra så som de är idag, säger Carola Lidén.

Anna Larsson
anna.larsson@sr.se