Brandmän ska åka ut på hjärtstoppslarm

Från och med idag den 26 november så kan det bli brandmän istället för ambulanspersonal som rycker ut för att rädda folk som har råkat ut för hjärtsvikt i Gästrikland.

Varje år så råkar 120 männsikor i Gästrikland ut för hjärtsvikt eller hjärtstopp. Händer detta så handlar det om 4-5 minuter innan personen får syrebrist i hjärnan och blir handikappad för resten av livet. Om en drabbad har en person i närheten som kan hjärt och lungräddning och hjälp kommer snabbt så kan personen räddas. Dessvärre så är det få som klarar sig av de 120 som drabbas varje år - men med hjälp av räddningstjänsten som kan åka ut på ett larm och använda en sk defibrillator så kan fler liv räddas, menar man.

Alla räddningsstationer inom Gästrikland, har nu utrustats med en defibrillator (en maskin som avgöra status på hjärtat och som kan ge strömstötar för att få igång hjärtat). Undantag är stationen i Järbo som får vänta på en sådan här maskin.
Vid sjukvårdslarm åker räddningstjänsten om närmaste ambulans är mer än 20 minuter bort. Men räddningstjänsten kan också åka ut direkt på plats och lämna över fallet till ambulansen när den väl kommer.