Bättre busstrafik i Växjö

Busstrafiken i Växjö ska bli bättre och effektivare inom några år. Det ska bland annat ske genom ombyggnad av vägar och trafikljusen.

Tanken är att det ska gå fler bussar i stan och att bussarna ska ta sig fram snabbare.

-Länstrafiken tillsammans med Växjö kommun planerar för förändringen i stadstrafiken för att öka resandet. Och det kommer främst att bli fler turer till stadsdelarna Sandsbro, Araby och Högstorp. Det säger Klas Karlsson som är planeringschef på länstrafiken.

Samtidigt kommer servicelinjerna få något förre turer. Och dom resurserna kommer istället läggas på utökningen på dom andra.

Desstom krävs det att det byggs bussfiler i Växjö för att öka framkomligheten för bussarna. Och av samma anledning ska vissa trafikljusen ändras så att det slår om till grönt när bussen kommer.

Dessutom kommer det satsas pengar på att sätta in ännu fler bussar i trafik i Växjö. Och detta hoppas både kommunen och länstrafiken ska locka fler resenärer.

Finansieringen av ombyggnaderna av vägar och trafikljusen beräknas kosta mellan 5 och 10 miljoner. För att finansiera detta har Växjö kommun sökt pengar ur en statlig milöfond som kan täcka halva kostnaden. Och besked om det blir några pengar kommer i mars nästa år.

Men själva trafikomläggningen kan dröja ända fram till hösten 2009.

kim.ohlsson@sr.se