Dåliga kunskaper om hedersvåld bland lärare

Åtta av tio lärare i Västra Götaland anser att de har för dåliga kunskaper om hedersrelaterat våld. Det visar en undersökning som länsstyrelsen gjort.

Om inte kunskapsnivån höjs i samhället om hedersrelaterat våld så kommer det att få konsekvenser. Det menar Faram Sediq i föreläsningsgruppen Sharaf Hjältar som arbetar med att höja kunskapsnivån om hedersvåld hos myndigheter och hos allmänheten.

Faram Sediq tillhör en grupp invandrarkillar som kallar sig Sharaf Hjältar som i helgen föreläste för ungdomar i Skövde. Temat var hur man bäst motverkar hedersvåld och i förlängningen hedersmord.

Faram Sediq tar Abbas Rezai som mördades i småländska Högsby för två år sedan som exempel. Han var en 20-årig afghansk kille som mördades med knivhugg, slag med tillhyggen och het olja, av släktingar till den kvinna han hade ett förhållande med.

- Socialens okunskap ledde till att han blev mördad. Så långt kan det gå; att vi kan förlora en individ, säger Faram Sediq.

Arbetar förebyggande
Han menar att behovet av Sharaf Hjältar är stort. Gruppen får stöd från flera myndigheter och organisationer för sitt arbete, och deras recept för att undvika hedersvåld i framtiden är att informera och att arbeta förebyggande med ungdomar.

- När vi föreläser är första målet att förändra attityder hos ungdomar, andra är att påverka attityder i samhället, säger Faram Sediq.