Virgin tar över krisdrabbat bolåneinstitut
Det ser ut att bli företaget Virgin med dess chef Richard Branson som tar över det krisdrabbade brittiska bolåneinstitutet Nortern Rock. Det som kan vara avgörande är att Virgin presenterat en plan för hur brittiska staten ska få tillbaka åtminstone en del av de pengar som pumpats in i Northern Rock.
Om den här affären går i lås kommer Virgin omedelbart att betala tillbaka cirka 140 miljarder kronor. Det är lite mindre än hälften av vad Northern Rock har fått i nödhjälp av den brittiska centralbanken men det uppges finnas en plan för hur hela summan ska betalas tillbaka.
Centralbanken fick gå in med nödkrediter för att rädda bolåneinstitutet, när kostnaderna för bolagets egna lån sköt i höjden.
Får 55 procent i aktieinnehav
Blir affären av får Virgin 55 procent av aktierna i Northern Rock och tillför bolaget cirka 17 fräscha miljarder kronor, bekräftar vd:n för Virgin Money.
– Det är mycket pengar och syftet är att skapa stabilitet inför framtiden, säger Jayne-Anne Gadhia till brittiska BBC.
Men det är annars finansmannen Richard Branson som är huvudpersonen, en superkändis här i Storbritannien. Hans företag Virgin började som ett skivbolag och har växt till ett storföretag med bland annat flyg, tåg och diverse teknik.
Anställda kan få stanna
De anställda i Northern Rock kan förmodligen behålla sina arbeten men bolagets namn försöker man nog glömma så snart som möjligt.
Efter denna nyhet föll först företagets aktie rejält, men repade sig senare under dagen.
Maria Eksedler, London
maria.eksedler@sr.se