Arrangör talar ut om pokerrånet

Polisen har idag fortsatt med förhör efter helgens väpnade rån mot ett tjugotal pokerspelare i Uppsala. De vill inte berätta hur mycket pengar som fanns i lokalen, men enligt mannen som brukar arrangera pokerkvällarna så fanns drygt 10 000 kronor där.

- Rånarna trodde nog det fanns mer pengar där, säger Peter Ersson, som hyr lokalen.

Utredningen efter det väpnade rånet mot en lokal i Boländerna i fredags kväll har idag gått vidare.

- Det finns en del tips om vilka gärningsmännen skulle kunna vara, men det är ingen som är identifierad eller gripen, säger Christer Nordström, polisens presstalesman.

Upplandsnytt har idag varit i kontakt med pokerspelare i Uppsala och kan berätta att det kan har rört sig om drygt 10 000 kronor som fanns i lokalen. Peter Ersson, som hyr lokalen där pokerkvällen i fredags arrangerades, berättar hur spelet brukar gå till.

- Är man 30 personer som betalar 300 kronor var i insats, så sätter man sig vid tre bord. En efter en åker ut tills det är en spelare kvar. Han eller hon kan få 4 000 kronor, ungefär hälften av insatsen, resten av vinstpengarna delas ut på ytterligare tre spelare, berättar Peter Ersson.

Han brukar själv vara arrangör av pokerkvällarna. De brukar träffas två, tre gånger i månaden för att spela i lokalen. I fredags kväll var han inte med då tre maskerade och beväpnade rånare tog sig in i lokalen och tog pengar, plånböcker, mobiltelefoner mm. Han verkar lättad över att inte ha varit med den här gången.

- Det var nog en chock för de som spelade. De som gjorde det här var väl i behov av pengar. Personen som drog i gång det måste ha varit i lokalen någon förut. Det är jag övertygad om, säger Peter Ersson.

Enligt Svenska Pokerförbundet spelar en kvarts miljon svenskar poker. Den enda variant som är laglig idag är den som bedrivs av Svenska Spel på statliga kasinon och i slutna sällskap. Det betyder att fredagskvällens spel i Boländerna i Uppsala var olagligt. Nu tror Peter Ersson att det är slut med spelkvällarna.

- Jag tror inte det är någon som vill komma och spela poker numera, om jag ska vara ärlig, säger han. 

 

Erik Svensson
erik.svensson@sr.se