
Afrikas första kvinnliga president besöker Sverige
Afrikas första kvinnliga president, Ellen Johnson Sirleaf från Liberia, är på besök i Sverige. I dag, tisdag, ska hon tala i Sveriges riksdag och sedan ha överläggningar med statsminister Fredrik Reinfeldt.
Men allt prat om att utesluta president Mugabe från Zimbabwe vid det kommande toppmötet mellan EU och den Afrikanska unionen, AU, tycker hon är dumt och fånigt.
– Jag menar att mötet mellan de europeiska länderna och de afrikanska är mycket större än något enskilt land eller någon människa. Om du börjar fokusera på en person, då underminerar du hela mötet, säger hon.
Afrikas första kvinnliga president, den 67-åriga liberianskan Ellen Johnson-Sirleaf, har höga förhoppningar på vad som ska hända på toppmötet nästa helg mellan EU och de afrikanska länderna.
Vill delta i handeln
– Vi vill inte fortsätta att vara exportörer av råmaterial och importörer av industriellt gods, utan att gå från att ta emot hjälp till att delta i handel.
Under kristallkronorna på Hagaslottet i Stockholm sitter hon i sin sobra och strikta afrikanska dräkt och konstaterar enkelt att det som behövs är att EU öppnar upp sin marknad för afrikanska länder.
Men när jag sedan stänger av bandspelaren suckar hon och undrar över mina frågor kring toppmötet och varför alla journalister i väst ska envisas med att tjata om Zimbabwe och president Mugabe.
Hon säger, ”Förstår ni inte att ni gör Mugabe till en hjälte? Alla som står upp mot väst blir ju sedda som hjältar av afrikaner. Och det blir bara svårare för oss andra att handskas med situationen.”
”Försöker skapa bra ledarskap”
– Jag har inte kunnat förändra honom. Det jag försöker göra är att skapa bra ledarskap i Västafrika och försäkra oss om att vi har våra konflikter under kontroll här och att vi möter människors behov. Det håller mig sysselsatt.
Och Afrikanska kontinentens första kvinnliga president, Ellen Johnson-Sirleaf, har att ta hand om sitt hemland Liberia som varit i inbördeskrig i 14 år. Av Sverige och svenska regeringen hoppas hon vid dagens förhandlingar kunna dra lärdomar kring jämställdhetsarbete och den energi och miljökunskap som finns här.
Annika Östman
annika.ostman@sr.se