"Sony Ericsson gör för lite för att undvika barnarbete"
Sony Ericsson gör för lite för att undvika att metall till mobiltelefonbatterier produceras av barn, enligt organisationen Swedewatch, som granskat gruvdriften i Kongo. Men Sony Ericsson avvisar kritiken.
Metallen kobolt bryts i Kongo och i Zambia. Där jobbar tiotusentals barn i livsfarliga gruvor samtidigt som miljön runt gruvorna förstörs. Metallen säljs till Kina och ingår i batterier.
Granskar med hjälp av Sida
Organisationen Swedewatch som sponsras av biståndsmyndigheten Sida och av Svenska Kyrkan har granskat handeln, uppger SVT:s Rapport.
– Barn jobbar i mineraldamm och andas in dammet hela dagarna, vilket riskerar förstöra deras lungor. Viktigt i det här är att företagen börjar spåra sina metaller och få bättre kontroll över leverantörsserien.
– När vi kontaktade en rad företag i april visste inget av 20 marknadsledande konsumentelektronikföretagen ens vilka länder metallerna i deras batterier kommer ifrån, säger Sara Nordbrand, researcher på Swedewatch.
Tycker du att Ericsson är passivt?
– Ja, hittills har de inte gjort någon direkt insats för att få koll på sina metallevarantörer, de jobbar inte med det ledet, än så länge. Så det får man nog kalla för passivt.
Men Sony Ericsson tillbakavisar kritiken.
”Kan aldrig garantera”
– Vi har krav på våra leverantörer när det gäller hur de agerar och de kraven följer vi upp regelbundet. Vi samtalar med våra leverantörer som pratar med sina. Men de säger som vi att man kan aldrig garantera var metallerna kommer ifrån.
– Däremot köper de sina metaller av stora företag och inte av små, och inte på spotmarknaden, där man tror att metaller som tillverkas under olagliga förhållanden i första hand säljs, säger Mats Pellbäck Scharp, miljöansvarig på Sony Ericsson.
Finns det metaller som har producerats av barn under ganska vidriga förhållanden i mobiler som man köper i Sverige?
– Det kan man inte svara på, säger Mats Pellbäck Scharp, miljöansvarig på Sony Ericsson.
Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se