
Färre anmäler misshandel
Allt färre vill och vågar anmäla att de blivit misshandlade enligt nya siffror från Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm.
Ökar våldet i samhället eller minskar det? Det är svårt att säga när allt färre våldsoffer vill polisanmäla vad de råkat ut för.
Det visar en ny studie från Södersjukhusets akutmottagning i Stockholm, som tar emot ett par tusen slagna personer varje år, mest unga killar.
Låter bli att anmäla
Sex av tio låter bli att polisanmäla mot cirka fyra av tio när undersökningen gjordes förra gången, år 2000. Det säger Sören Carlsson-Sanz, vårdchef på Södersjukhusets akutmottagning.
– 61 procent har redan när de kommer till oss bestämt sig för att inte polisanmäla.
Skälet att man inte polisanmäler, enligt Sören Carlsson Sanz, är rädsla för repressalier och att polisutredningar tar för lång tid.
Vill lägga det bakom sig
– Det är så känt att polisen saknar resurser. De flesta verkar inställda på att det tar ett par år innan man måste möta det här igen och det här vill man absolut lägga bakom sig.
Allt fler yngre ungdomar mellan 15 och 17 år syns i statistiken från Södersjukhuset. Ungdomar som går ihop i grupp mot äldre, enligt Sanz.
– En 15-åring går inte på en 21-åring och då måste man bli fler och i grupp är de fullkomligt livsfarliga.
När det händer vill äldre offer inte anmäla.
Pinsamt berätta
– Därför att det är pinsamt att tala om att man fått stryk av ett gäng 15-åringar.
Men offren är inte alltid bara offer. Det märks på akuten.
– Där finns förövare som förlorat bataljen, det märker vi inte minst på alla enroma vapen och tillhyggen som vi tar hand om, säger Sören Carlsson-Sanz, vårdchef på Södersjukhusets akutmottagning.
Jonas Fredén
jonas.freden@sr.se