Femvåningshus brann i Malmö

Under natten till tisdagen härjade en kraftig brand i ett av det kommunala bostadsbolaget MKB:s hyreshus på Potatisåkern i Malmö.

70 personer som bor i området har fått lämna sina hem, alla klarade sig utan skador.

– Vi har fört dem till tre bussar som står nere på parkeringen vid T-bryggan och till en gemensamhetslokal i en angränsande byggnad, berättar Mattias Svanberg, yttre befäl vid malmöpolisen.

Branden började i en lägenhet på översta våningen ut mot Limhamnsvägen men spred sig snabbt upp på vinden och till andra lägenheter på de två översta våningsplanen. Det är oklart varför det började brinna.

– Först var det lugnt men sedan tog lågorna tag i hela huset, det var fruktansvärda lågor och de spred sig hur snabbt som helst och efter tag brann hela byggnaden, berättar Dennis Wetterholm som blev vittne till nattens brand.

Bertil Jönsson, som är en av dem som bor i det eldhärjade huset i Malmö, är fortfarande chockad.

– Jag fick med mig ett anteckningsblock, min mobiltelefon och litet pengar. Det fanns bussar som vi kunde värma oss i. Boendet fick vi ordna genom släktingar eller hotell. Nu på förmiddagen ska vi få information genom MKB, säger Bertil Jönsson.

Brann häftigt i sex timmar
Larmet om branden kom strax före midnatt och det dröjde ända fram till sextiden på tisdagsmorgonen innan räddningstjänsten lyckades få kontroll på den häftiga branden.

– Vi har haft väldigt mycket resurser där och det har varit en omfattande brand som började i en lägenhet högst upp på den nordvästra gaveln ut mot Ribersborgsstranden där vinden låg på, branden spred sig sedan till vinden och vidare från lägenhet till lägenhet, berättar Linus Eriksson, räddningschef i beredskap efter sitt besök på brandplatsen.

Omfattande skador
Hela vindsvåningen och ett 20-tal lägenheter är helt utbrända. Ytterligare ett 20-tal lägenheter har fått rök-, sot- och vattenskador. Resurser från i stort sett alla räddningstjänster i sydvästra Skåne som mest arbetade runt 70 brandmän för att få stopp på den våldsamma branden som utvecklade sig snabbt.

– Dels har vi haft en kraftig vind här hela natten som bidrog till att branden spreds så snabbt men sedan har det också varit en del komplicerade byggkonstruktioner i fastigheten som har gjort att branden blev så omfattande, berättar Magnus Mattsson som är räddningsledare på räddningstjänsten Syd.