Vinst för LHC

Efter 4-3 mot Södertälje i Cloetta Center på måndagkvällen, har Linköping plockat 19 av 21 möjliga poäng på de sju senaste omgångarna.

29 personer omhändertogs av polisen i samband med matchen, för störande av ordningen. Alla har nu släppts.

Linköpings hysteriskt formtoppade duo Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl har öst in poäng på sistone. En av förklaringarna är superkedjans tredje länk Mikael Håkanson. Tillbaka efter fem veckors handskada är anfallstuffingen en av elitseriens hetaste spelare - mot Södertälje blev det tre nya egna poäng.

Södertälje kämpade, slet och var faktiskt nära en kvittering på slutet - trots att det kändes avgjort både vid 3-1 och 4-2. En av planens hetaste var Mikael Håkanson. Sedan 33-åringen gjorde comeback efter fem veckors handskada är LHC obesegrat med 27-11 i målskillnad. Själv har forwarden nästan ett poäng i snitt på sina tolv matcher - under måndagen blev det ett mål och två assists.

-Det är inte så svårt att spela ihop med Mårtensson, han måste vara i sitt livs form. LHC ska vara stolta över att ha honom i sin klubb och det är bara att njuta så länge han är kvar i svensk hockey. Det räcker att hålla klubban i isen så sitter pucken på bladet, ler ”Musse”.

Räkna ändå med att lagets fruktade förstakedja saknade Håkanson när han var borta. Mårtensson har vid flera tillfällen sagt att han inte skulle byta sin vapendragare för tredje säsongen på raken.
-Äh, jag har mutat honom att säga så, flinar anfallsveteranen.

Musse är en tuff forward som ofta banar väg för andra - och tar mycket ”skitjobb” defensivt när kedjepolarna Tony Mårtensson och Mattias Weinhandl öser på som värst framåt. Mot Södertälje svarade förstafemman för tre mål - frånsett Håkanson och Mårtensson smällde landslagsbacken Daniel Fernholm in en puck.

Mårtenssons ett mål och en assist innebär att han producerat 32 poäng på 23 omgångar och leder elitseriens poängliga.
-Femman är hur pålitlig som helst, där Tony och Mattias varit enormt giftiga framåt. Men den här gången måste jag framhålla Musse mest. Inte bara för poängen, utan också för slitet på banan, säger tränaren Janne Karlsson.

Joakim Löwing/TT