Våldtäkterna i Örebro chockar skolpersonalen

Personalen på den skola i Örebro, där de två 15-åriga pojkarna går som misstänks för flera våldtäkter på en jämnårig skolkamrat, är chockad och får hela tiden stöd av skolans elevvårdsteam.

Rektorn på skolan säger till Sveriges Radio Örebro att man inte tror att en så allvarlig sak kan hända här.

Redan från den dag då en 15-årig flicka som är elev på skolan anmälde till polisen att hon utsatts för flera våldtäkter av två jämnåriga skolkamrater, har personalen varit informerad och får stöttning av skolans elevvårdsteam. Många är chockade och har svårt att ta till sig vad som hänt och att det har hänt på deras skola. 

Skolan ger också stöd till den utsatta flickan. Hon har valt att inte vilja komma tillbaka till skolan sen hon gjorde polisanmälan i mitten av oktober. Hon får i stället undervisning hemma två gånger i veckan. Hon klarar inte av att gå i skolan för hon mår mycket dåligt, sägar rektorn.

Familjen har erbjudits kuratorssamtal och familjerådgivning, men tackat nej.

De misstänkta pojkarna och deras familjer har däremot än så länge inte erbjudits någon hjälp. Det beror enligt skolans rektor på att polisen förbjudit skolan att prata om händelserna för att inte påverka den pågående polisutredningen.

Det var på måndagen vi först berättade om de två 15-åriga pojkarna, som greps och anhölls misstänkta för tre våldtäkter på en jämnårig flicka. Alla tre har gått på samma skola i Örebro kommun, och minst en av våldtäkterna ska ha skett på skoltid, men inte på skolans område.

Personalen på den aktuella skolan har inte gått ut med någon information till de övriga eleverna på skolan, men tror att det i dag kommer att komma många frågor.

På grund av sekretess kan inte lärarna säga så mycket till eleverna, men ska enligt rektorn försöka svara så gått det går på de frågor som eleverna har för att det inte ska bli ryktesspridning.

Tidigare artikel: