Kommunbeslut om flygplats dröjer

Det blev inget beslut i Uppsala kommunfullmäktige i går kväll om kommunens inställning till en civilflygplats på Ärna. Miljöpartiets kommunalråd Niclas Malmberg hade yrkat att fullmäktige skulle ta upp frågan nu och en gång för alla säga nej till en flygplats, men fullmäktige beslöt att inte ta upp frågan till beslut i nuläget.

Socialdemokraterna, som nyligen tagit ställning mot en flygplats på Ärna, ville inte föra frågan till beslut nu.

- Vi vill inte ställa oss bakom att det ska behandlas nu, sa Lena Hartwig. Vi tycker inte att fullmäktige har tillräckligt gott beslutsunderlag för att kunna ta frågan i dag.

Det Malmberg ville var alltså att beslutet om kommunens inställning till flygplatsen skulle tas inom ramen för det som var gårdagens stora debattämne, frågan om den framtida klimatpolitiken för Uppsala kommun. Nu drog den debatten ut så mycket på tiden, så något beslut om Ärna hade det hursomhelst inte blivit i går kväll, men inte heller när debatten återupptas, den 10 december, kommer frågan om Ärna flygplats att ingå.

Men då ska alltså beslutet om Uppsalas klimatpolitik att tas. Den borgerliga kommunledningen har satt som mål att minska utsläppen per capita inom Uppsala kommuns gränser med 30 procent till år 2020. Niclas Malmberg i oppositionen tyckte att målet borde satts högre, på 40 procent, något som kristdemokraternas Gustaf von Essen inte var imponerad av:

- De kommer alltid med överbud vad vi än säger...

- Det är inget överbudsmål, utan faktiskt ett helt nödvändigt mål, sa Lena Hartwig (s).

Mårten Nilsson
marten.nilsson@sr.se