Skarpskytt till juniorlandslaget

Hon har i år gjort 35 mål på 16 matcher. Därmed blir hon med all säkerhet en av förgrundsfigurerna i det samiska juniorlandslaget i fotboll som ska vara med i Artic Winter Games i Kanada till våren. Möt 17-åriga Helen Holmgren, som till vardags spelar i AIK i Stockholm.

- Känns jätteroligt att vara den enda från svenska sidan, det är lite svårt att förstå vad de andra säger men det funkar, säger Helen Holmgren.

Helen är försynt och lite tystlåten när vi möts i centrala Stockholm. Men skenet bedrar. Målstatistiken för AIK:s juniorer i år visar att på planen är det hon som äger. Med ett målsnitt på drygt två mål per match är hon lagets bästa.

- Vi har en ganska lätt serie men ja, de rullar in.

Det var Helens farmor i Rensjön utanför Kiruna som tipsade samelandslaget om spelaren med ett sällan skådat målsinne.

- Jag är snabb och stark, det är nog de bästa sidorna.

Men det här med målskyttet, är det inte så att det sitter i ryggmärgen?

- Jo, man ska vara lite kall i avsluten.

Samelandslaget väntar ännu på finansiering för att kunna åka till Artic Winter Games, men landslagsuttagningen är redan klar. Och föräldrarna planerar redan sin resa över Atlanten, säger pappa Leif.

- Vi tycker det känns kul, det är en speciell upplevelse och vi hoppas kunna åka dit.

Dåliga förlorare

Helen Holmgren är enda spelaren från svenska sidan av Sápmi. Pappa Leif har peppat henne att ställa upp.

- Det är en upplevelse hon aldrig kommer att glömma, det är få förunnat att få vara med. Jag var glad att få vara med och spela OS i Lake Placid 1980 och det sitter kvar ännu, hoppas det här blir samma sak för Helen.

Leif Holmgren tog alltså OS-brons med det svenska ishockeylandslaget 1980. Han beskriver sig själv som en dålig förlorare och menar att det är en viktig egenskap för att lyckas och det är något som Helen har ärvt av sin far, säger han.

- Ja, det har hon nog gjort. Jag hatade att förlora och man kommer långt på det sättet för man skärper sig till nästa match. Jag tycker man ska vara rädd om det och bevara det hos ungdomar idag, om de inte gillar att förlora så får man nog leva med det.

Det samiska

Leif Holmgren är född i Kiruna och uppvuxen i Rensjön. Som 16-åring flyttade han från Kiruna och efter ett kort stopp i Umeå hamnade han till slut i Stockholm. Han berättar att han i och med flytten tappade kontakten med det samiska för ett tag och därför tycker han det är roligt att dottern nu är med i samelandslaget.

- Det är roligt, jag var ifrån den samiska biten ett tag när jag flyttade hit till Stockholm men sedan har det kommit tillbaka mer och mer. Vi är uppe så många påskar vi bara kan och tycker det är kul att vara uppe Rensjön där jag är uppväxt, det är där jag tycker det är trevligt att vara.

Låter resultaten tala

Jag frågar avslutningsvis Helen om vad hon tänker inför Artic Winter Games. När du ser hennes svar här nedan så låt dig inte luras, för kom ihåg att hon brukar låta resultaten tala för sig.

- Jag har inga direkt stora förväntningar, tar det lite som det kommer och hoppas det blir roligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio