Skolvåldet ökar - men inte i Gränby

Antalet anmälningar om våld på skolor i Uppsala har ökat under hösten. Men på Gränbyskolan och i området däromkring, där man tidigare haft väldiga problem med våld och andra grova brott, lyckades man efter en stor insats från både skola och polis vända trenden för några år sen.

Tomas Söderberg är biträdande rektor på Gränbyskolan:

- För ungefär fem år sedan kulminerade våldsamheterna här. Man hotade lärare, och vi hade till och med beskjutning av skolan.

Flera lärare på Gränbyskolan säger att man alltid har jobbat för en bra skolmiljö men i samband med de oroligheter som var för några år sen bestämde man sig för att göra en kraftsamling.

Det sattes upp regler som eleverna också fick ta med hem för påskrift av föräldrarna, skolan ökade samarbetet med fritidsgården, som också hade mera öppet och man erbjöd elever sommarjobb på skolan, med tanken att det man själv eller ens syskon och kompisar har varit med och fixat vill man inte förstöra.

- Ett annat sätt var också att förhålla oss till eleverna, till exempel att när vi stängde skolan så hängde vi med eleverna ut på skolgården och var med de här gängne och paratde med dem. De tyckte nog kanske att vi var ganska jobbiga som inte lämnade dem i fred...

Polisen gjorde också stora insatser i hela Gränbyområdet.

- I dag upplever jag att det är väldigt sällan att vi får en anmälan från Gränbyskolan. Där gjorde vi ju insatser då i området Gränby, säger Roger Käck på ungdomspolisen.

Märta Hulth
marta.hulth@sr.se