
Jättesatsning på protein i öppen databas
Forskare vid Karolinska institutet har i ett jättelikt projekt lagt ut bilder på femhundra mänskliga proteiner i en öppen databas. Syftet är att informationen ska leda till att man snabbare ska få fram nya läkemedel.
Därför har tre läkemedelsbolag nu gått in med 120 miljoner kronor i proteinstrukturprojektet, berättar projektledaren Johan Weigelt.
– Varje bolag som har gått in med drygt 40 miljoner kronor får skicka oss en lista på 200 proteiner som vi kommer att jobba på. Dock så får de inte reda på vad som händer förrän vi har löst en struktur och då får allmänheten reda på det samtidigt.
Läkemedelsbolagen som ingår får inte första tjing, alla proteinstrukturerna på atomnivå läggs ut i en offentlig databas.
Att ta reda på hur ett protein ser ut i närbild och hur det fungerar är ett mycket mödosamt arbete, som tar månader och kräver stora resurser. Samarbetet mellan forskargrupperna på Karolinska institutet och universiteten i Oxford och Toronto, kallas Structural Genomics Consortium, och har en och en halv miljard i budget. Målet är att ta fram detaljbeskrivningar för drygt 1000 proteiner. Vilka det blir ska nu bli öppet för alla svenska forskare att föreslå.
Dagens mediciner på apoteket påverkar några hundra proteiner, men man räknar med att ytterligare ett tusental kan vara intressanta för framtidens läkemedel. Forskarna på Karolinska jobbar just nu med proteiner som är inblandade i cancer och immunförsvaret. Med de exakta tredimensionella beskrivningarna kan man räkna ut hur en pytteliten läkemedelsmolekyl binder till ett protein och undvika biverkningar.
Och projektledaren på Structural Genomics Consortium, Johan Weigelt, säger att proteinbilderna snabbar på processen med ett och ett halvt år att få fram nya piller.
– Man kan spara upp till18 månader i ett läkemedelsutvecklingsprojekt om man har strukturell information från början.