Hillary Clintons övertag minskar

Flera opinionsundersökningar i USA visar att Hillary Clintons tidigare klara övertag i presidentvalskampanjen minskar. En ny undersökning gjord bland nästan 10 000 väljare visar till exempel att Clinton ligger efter samtliga republikanska kandidater om det vore val i dag.

Det är opinionsinstitutet Zogby International som publicerar de nya siffrorna som ytterligare skärper tonläget i den amerikanska presidentvalskampanjen.

Om det skulle vara presidentval i dag skulle nämligen Hillary Clinton enligt Zogbys undersökning bland knappt 10 000 väljare runt om i USA förlora med tre till fem procent mot alla de fem republikanska kandidater som anses ha en chans att vinna republikanernas nomineringsval.

Samma tendens i flera undersökningar
I förra veckan visade ett annat opinionsinstitut, Rasmussen, liknande tendenser, och eftersom Clinton i juli hade en klar ledning över republikanerna i Zogbys undersökning får förstås de nya omvända siffrorna stor uppmärksamhet i USA.

Siffrorna en tendens som visar att det stabila övertag i opinionen som Clinton haft till långt in på hösten inte är lika självklart längre.

Den började efter en demokratisk tv-debatt i slutet av oktober, där dels hennes partikamrater Barack Obama och John Edwards för första gången gick till hårt angrepp mot henne och där hon dels också bedömdes göra en tämligen dålig insats.

I delstaten Iowa, som är först ut med nomineringsvalen tidigt nästa år och som kan avgöra mycket, börjar det nu dyka upp undersökningar där Obama är den som leder före Clinton, mycket knappt men dock.

”Satsa på annan demokrat”
Clintons värsta konkurrenter kommer nu att påpeka för de demokratiska väljarna att de kanske ska satsa på någon annan än Clinton om de vill att en demokrat ska vinna presidentposten.

För enligt Zogbys undersökning skulle nämligen både Obama och Edwards vinna över de fem republikanerna i ett presidentval i dag. Men efter de hårda angrepp som hon utsatts för på sistone har nu Hillary Clinton bestämt sig för att sätta hårt mot hårt.

– Det är dags, jag har svalt så många attacker nu, mina motståndare har fått härja fritt. Nu kan jag inte bara svälja det längre, jag måste slå tillbaka, säger Hillary Clinton till tv-kanalen CBS.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se