Läkare som missade benbrott anmäls

Två läkare vid en vårdcentral i Dalarna har anmälts till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd för felbehandling. En manlig patient gick i drygt fyra månader med ett benbrott, men behandlades mot benhinneinflammation.

Mannen skadade ena benet tidigt i våras när han arbetade på ett naturgasfält i Norge. Han gick till läkare där. Han fick beskedet att det var en blodutgjutning och att han kunde fortsätta jobba.

Efter en och en halv vecka gav han upp. Väl hemma i Dalarna ringde han upp sin vårdcentral. Mannen begärde att få bli röntgad, men det fick han inte. Läkaren som undersökte honom gav diagnosen benhinneinflammation.

Efter ett nytt läkarbesök två veckor senare anmodades mannen att forsatta behndlingen mot benhinneinflammation.

Men värken i benet tilltog. Efter drygt fyra månader begärde mannen på nytt att få bli röntgad. Nu fick han en tid för röntgen. Det visade sig att han gått med ett brutet ben som läkt ihop fel.

Mannen väntar nu på operation i Uppsala där benet ska brytas upp och riktas rätt. I dagarna har han anmält två läkare på hemortens vårdcentral till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.