10 års fängelse för Strömstadmordet

10 års fängelse för mord. Och efter avtjänat straff livstids utvisning. Det blev straffet för den 24-årige göteborgare, som i juli slog ihjäl en 39-årig kvinna från Stockholm på tillfälligt besök i Strömstad.

Åklagaren hade yrkat på livstids fängelse för det synnerligen brutala mordet, där 24-åringen krossade kvinnans huvud med upprepade slag med en tung bräda.

Men, sedan Högsta domstolen i en prejudicerande dom i våras slagit fast att normalstraffet för mord ska vara 10 års fängelse - oavsett hur brutalt mordet synes vara - så rättar sig de flesta lägre domstolar efter det och dömer mycket sällan ut livstidsstraff.

I det här fallet skriver Uddevalla tingsrätt i domen att en straffvärdesbedömning av Strömstadsmordet skulle kunna anses överstiga 10 års fängelse.

Den mördade 39-åriga kvinnan från Stockholm hade kommit till Strömstad samma dag på semester den 21 juli tillsamman med en väninna. På kvällen gick de till en dansrestaurang på Torskholmen. Där arbetade den 24-årige mannen och var den här kvällen där på sin fritid.

Mannen och kvinnan träffades och gick sedan nattklubben stängt ut i en gränd för att ha sex. Där exploderade mannens besinningslösa våld.

Förutom tio års fängelse och livstids utvisning döms mannen att betala 390 000 kronor i skadestånd till kvinnans anhöriga. Hon efterlämnar en 9-årig dotter.

Text: Jan Gustafsson
Epost: jan.gustafsson@sr.se
Telefon: 0522-67 00 53