Kommunen kan betala för arenabygge

Det är inte uteslutet att Uppsala kommun är med och betalar den stora evenemangsarena som planeras vid Gränby Centrum. Det sa finanskommunalrådet Gunnar Hedberg när de planerna preciserades vid en presskonferens idag.

Tanken är att den stora arenan ska byggas ihop med Gränby Centrum och att den ska ha plats för 8500 åskadare. Enligt Gunnar Hedberg ska näringlivet betala så mycket som möjligt, men om det behövs kan kommunen också tänka sig att vara med. Tidigare har kommunledningen sagt att kommunen inte ska vara med och betala.

- På de flesta andra håll i landet där man gjort liknande anläggningar, i Borås eller Örnsköldsvik, så lägger inte kommunen in något alls nästan, och det måste ju vara målsättningen även här, säger Gunnar Hedberg.

Tankarna kring Arena 2010 presenterades vid dagens presskonferens och målet är att den stora arenan ska byggas ihop med Gränby Centrum och att den ska ha plats för 8 500  åskadare. Prislappen beräknas bli minst 200 miljoner kronor.

Atrium Ljungberg-gruppen, som redan äger befintliga Gränby centrum, har nu köpt marken där den tänkta arenan ska byggas och fastighetsbolagets vd, Anders Nylander, resonerar så här kring utvidgningen:

- Gränby har en fantastisk möjlighet till utveckling och vi tänker utveckla det till en riktigt stark handelsplats. Arenan kommer att ligga mitt emellan de två handelsplatserna och på så vis blir det en helhetsmiljö.

Ishockey kommer att vara huvudnumret i den nya arenan, men tennis och till exempel hästhoppning ska även det vara möjligt. Dessutom hoppas man kunna arrangera evenemang som melodifestivalen och andra konserter.

- För hockeyn är det jätteviktigt och vår utmaning nu blir att få ett riktigt starkt Almtuna, säger föreningens ordförande Jan Karlsson, som är oerhört glad åt att projektet nu börjar röra på sig.

- Jag tror ändå vi får ta det i små steg. I första hand ska vi se till att nå en playoff till kvalserien och sen blir elitserien en senare fråga, tillägger Karlsson.

Alla parter är införstådda med att det fortfarande är en lång väg kvar att vandra. Planerna på en ny arena har funnits länge och än finns det några hinder. Bland annat måste en kraftledning grävas ner, men där har kommunen kommit överens med Vattenfall om att få det gjort under 2009, det år då det även är tänkt att arenan ska börja byggas. Till säsongen 2010/2011 är det tänkt att allt ska vara klart, men det finns inga garantier säger Gunnar Hedberg.

- Det kan ju finnas salamandrar eller nånting annat som stör processen och då kan det ju dra ut ytterligare något år, men jag tror att kring 2010-2011 så kan den finnas på plats.