Åklagaren vill ge plastikkirurgen sex års fängelse

Kammaråklagare Bo Albrektsson yrkade på minst sex års fängelse för grov våldtäkt när slutpläderingen i hovrätten mot den våldtäktsdömde plastikkirurgen i Malmö inleddes på tisdagen.

Läkaren misstänks ha våldtagit en kvinnlig patient på sin klinik, efter att ha sövt henne.

Men kirurgens advokat Helene Ek Sederholm menar att kvinnans berättelse inte är trovärdig, och vill att åtalet ogillas.

Försvaret ifrågasätter till exempel att kvinnan inte kan berätta exakt hur hennes kropp ska ha varit placerad under våldtäkten.

Försvaret höll fast vid sin förklaring, att den nu 24-åriga kvinnan och kirurgen haft sex frivilligt kvällen innan.

Flera nya uppgifter har dykt upp under hovrättsrättegången. Bland annat att kirurgen för ett år sedan haft ett möte med personalen, där han berättat om att han flera gånger varit otrogen mot sin fru. Åklagarsidan menar att det punkterar hans argument att han skulle ha hållit tyst om en eventuell relation till kvinnan i tingsrättsförhandlingen för att rädda sitt äktenskap.

I tingsrätten dömdes kirurgen till tre och ett halvt års fängelse för våldtäkt.

Men åklagarsidan vill se nu kirurgen dömd för grov våldtäkt, bland annat för att han visat sällsynt hänsynslöshet genom att söva ner kvinnan. De tycker också att det är anmärkningsvärt att kirurgen samtidigt lät en annan patient vänta nedsövd i en annan operationssal på kliniken, samtidigt som han ska ha begått övergreppet i ett annat behandlingsrum.

Kvinnans advokat Elisabeth Massi Fritz skräder inte orden och kallar kirurgens beteende för samhällsfarligt.