2007-11-28

- Alla digital-tvboxar måste bytas ut
- Digital-tv via bredband ger långsamt Internet
- Ofta bekämpningsmedel i frukt och grönt
- Livsmedelsverket varnar för silverpreparat
- Ikeas kort en säkerhetsrisk

Alla digital-tvboxar måste bytas ut
De nuvarande digital-tvboxarna måste bytas ut 2015. Det står klart bara några veckor efter att digitaliseringen av tv-nätet slutfördes. Det nuvarande nätet kommer snabbt att bli föråldrat och inom sju år kommer nya modernare system att införas. Bland annat ska det nya systemet klara så kallad HD-tv. Det innebär alltså att alla som ser tv via det markbundna nätet då måste köpa en ny box, det här rapporterar Ekot. Ungefär tre miljoner boxar finns ute hos de svenska hushållen.

Digital-tv via bredband ger långsamt Internet
Telias bredbandskunder riskerar att få kraftigt sänkt hastighet på sin adsl-uppkoppling om man samtidigt har digital-tv via nätet. Kunder som har den högsta bredbandshastigheten på 24 megabit per sekund får se sin hastighet sänkt till 14 megabit per sekund då digital-tv kopplas in via bredbandet. Kent Jonsson på Telia Sonera säger till nyhetsbyrån TT att hastigheten måste sänkas för att garantera digital-tv:ns bildkvalitet. Han säger också att kunderna informeras om detta när de tecknar avtal. Konsumentverket är däremot kritiskt eftersom det i marknadsföringen inte framgår att bredbandshastigheten sänks när digital-tv kopplas in.

Ofta bekämpningsmedel i frukt och grönt
Många frukter och grönsaker som idag säljs i butiker kan i framtiden komma att klassas som otjänliga, det här skriver Svenska Dagbladet. EU väntas nämligen ändra de riktvärden som finns för bekämpningsmedel i frukt och grönsaker. Dagens gränsvärden baseras på hur mycket som får stoppas in i maten. De nya reglerna ska istället baseras på hur mycket bekämpningsmedel kroppen tål. Enligt en färsk EU-kartläggning innehåller ungefär hälften av alla frukter och grönsaker spår av bekämpningsmedel. Listan toppas av citrusfrukter. 8 av 10 mandarinerna och 3 av 4 apelsiner innehåller till exempel spår av bekämpningsmedel.

Livsmedelsverket varnar för silverpreparat
Livsmedelsverket varnar nu för silver som säljs som mineraltillskott. Preparat med finfördelat silver i vätska marknadsförs ofta med påståenden om att människan lider brist på silver. Men enligt Livsmedelsverket finns inget behov av silver. Dessutom finns risk för negativa hälsoeffekter, bland annat kan flera organ missfärgas. Verket kan inte heller utesluta att miljön påverkas negativt när silvret kommer ut i naturen. Anders Sultan som är delägare i Ion Silver, som är en av Sveriges ledande tillverkare av silverjoner, säger till SVT:s Rapport att han inte förstår kritiken. Han menar att det inte är någon fara att äta silverjoner.

Ikeas kort en säkerhetsrisk
Ikeas kreditkort kan vara en säkerhetsrisk. Om du betalar med kortet skrivs nämligen både kreditkortsnummer och personnummer ut på kvittot. Informationen kan användas för bedrägeri om kvittot kommer på avvägar. Dick Malmlund, säkerhetschef på Svensk Handel, säger till tidningen Metro att det är vansinnigt att exponera två känsliga uppgifter tillsammans på ett kvitto. Ikea lovar nu att ändra på rutinerna.