Cementerade könsroller i barnklädesbutikerna

Blått för pojkar och rosa för tjejer. Det är en vanlig syn i leksaksbutiker och bland klädhyllorna på barnavdelningarna. Även julklappskatalogerna går i samma mönster och det är något som S-kvinnorna i Härnösand reagerar mot och säger att barnen borde slippa de klassiska könsrollerna. Vad tycker föräldrarna?

Eva Näsholm från Sundsvall tittar på kläder åt sina tre döttrar. Hon tycker inte det är lätt.

– Det är ju inte så mycket att välja på. Det är antingen väldigt tjejiga kläder eller väldigt killiga kläder, säger hon.

– Jag tycker det är dåligt. Mjukisbuxor för tjejer är till exempel väldigt tajta och inte funktionella, men killmjukisbyxor, eller jeans för den delen, är gjorda för att röra sig i. De kan klättra och klänga och leka och tjejer vill ju också klättra och klänga och leka.

I en av leksaksbutikerna i Sundsvall går Eva-Lena Bjurström. Hon håller med om att det är stora skillnader på tjej och killgrejer. Mycket rosa och glitter för tjejer och tuffare grejer för killarna. Men det är inte något som hon tycker är fel.

– Nej, för jag tror att det sitter i generna faktiskt och man föds väl till någonting. Man måste få vara tjejig eller killig om man vill och man måste få välja själv, säger Eva-Lena Bjurström.

Oscar Pierrou
oscar.pierrou@sr.se