Lasso tisdag 27/11

Campingbranschen ökar - också i kylan!

Årets första snö har lagt sig - och tanken på att dra ut på en campingsemester med husvagnen känns rätt långt borta. Men inte för alla! På Lövhults camping utanför Nässjö t ex är det ganska gott med husvagnar just nu - trots kylan.

Statistiken pekar rakt upp för campingbranschen, antalet gästnätter ökar stadigt för varje år och bara här i länet visar siffrorna, att närmare en halv miljon ekipage rullade in på campingarna från förra hösten till slutet på sommaren.

Men camping är numera inte bara förknippat med sommaren, allt fler väljer nu också att säsongscampa även på vintern.

Jan Åke Nilsson från Tomelilla i Skåne bor på Lövhults camping i Nässjö i sin husvagn med förtält:

Om sju år blir tre miljoner digitalboxar omoderna

Det tog två år att släcka ner det analoga tv-nätet i Sverige. Men för drygt en månad sedan var det färdigsläckt i och med att Skåne och Blekinge, som de sista tv-regionerna i landet, blev digitala.

Under de här åren har det sålts tre miljoner digitalboxar - kanske är du en av dem som köpt box för att kunna fortsätta titta på tv. Men om du trodde att det räckte med det inköpet, då trodde du fel!

För om sju år - 2015 - så måste alla svenska hushåll köpa nya digitalboxar IGEN. Det kunde du höra om i nyhetssändningar i helgen.

Lennart Ivarsson är informationschef på distributionsföretaget Teracom:

En vit jul önskar IOGT-NTO

Nu är det snart jul igen och självklart ska man då ha glögg till pepparkakorna och snaps till sillen. Eller..?

Nej inte alls, menar nykterhetsrörelsen IOGT-NTO, som idag på Länsjukhuset Ryhov drog igång en kampanj med namnet ”Alla barn har rätt till en vit jul”. Den syftar förstås inte på snön utan på att föräldrarna ska avstå alkohol.

Ulrika Wadskog var en av dem, som bjöd på godtemplardricka och pepparkakor på sjukhuset och som gärna pratade om kampanjen:

Hur fungerar fjärrvärmen i Göteborgsbacken?

Igår kom snön till stora delar av länet och Lasso kollade vi in snöläget såväl på Höglandet som i Värnamo.

Idag tittar vi närmare på väglaget i en backe i Jönköping - Göteborgsbacken - den har väl alla hört talas om vid det här laget?

För en månad sen invigdes det tredje nya körfältet, som delvis uppvärms av fjärrvärme - hur fungerar det nu, när det blev minusgrader?

På plats nånstans i backen Karin Selldén:

Dags att skrota plastkassen?

När du betalat för din mjölk, ditt bröd och ditt kaffe och du står framme vid kassans rullband i affären - vad lägger du din mat i då? Köper du plastkassar eller har du med dig egna påsar i plast eller tyg?

Nu börjar det höjas röster mot plastkassarna. I många länder diskuteras det att förbjuda dem av miljöskäl. Diskussionen om det här är till exempel het på de brittiska öarna, där det används ofattbara 17,5 miljarder kassar av plast varje år. Men hur är det i Jönköpings län- skulle vi kunna tänka oss ett förbud mot plastkassar?

Rovdjur är ute efter kärlek

Lodjuren och vargarna blir fler i Sverige. Det är bara en tidsfråga tills de blir bofasta i vårt län.

- Det är mycket viktigt att rapportera alla kontakter med varg och lo till länsstyrelsen, så det finns en beredskap för att skydda tamboskapen, säger forskaren Jens Karlsson på Grimsö viltforskningsstation.


 

Proni-ordförande ångrar ingenting

Igår åtalades biståndsstiftelsen Pronis ordförande Lars Hartvigsson misstänkt för grovt bokföringsbrott.

Proni fick i början av 2000-talet 56 miljoner i SIDA-pengar till ett ungdomsprojekt på Balkan, men åklagaren menar att det saknas kvitton för 25 miljoner av pengarna.

I flera år har det här fallet uppmärksammats på olika sätt i media, igår kom alltså åtalet och Lars Hartvigson hamnade åter i centrum för nyhetsrapporteringen.

Och det har varit en orolig tid, menar han.

Hur mycket får ungdomsidrotten kosta?

I programmet Pettson & Co kunde du höra, att barnen får sälja allt möjligt för att täcka upp minskade intäkter från Bingolotto... kalsonger och strumpor och tolaettpapper och godis...

Men det är inte bara Bingolottos minskade popularitet, som gör att klubbarnas ekonomi blir allt mer ansträngd. Många kommuner minskar också sina bidrag till klubbarna samtidigt som de höjer hall- och planhyrorna. Och i slutänden måste klubbarna höja medlemsavgifterna.

Men vad får ungdomsidrotten kosta egentligen och ÄR idrotten tillgänglig för alla idag? Det diskuteras ikväll i Stockholm på ett seminarium, arrangerat av bl a Riksidrottsförbundet.

Karin Mattson är ordförande i Riksidrottsförbundet: