Sågverk går för högtryck

Karl Hedins sågverk har satsat större än någonsin i Karbenning utanför Norberg, och i Krylbo. Nu börjar investeringarna bli klara.

- Det är den största satsningen vi har gjort, nästan dubbelt så stor som vi gjort förut, menar Karl Hedin som äger sågverket.

Det handlar om investeringar för nästan 200 miljoner kronor. Hyvleriet i Karbenning blir betydligt snabbare än tidigare. I Karbenning byggs också en målningsanläggning och genom den ska kunder kunna köpa färdigmålat virke.

Den största stoltheten finns däremot i Krylbo. En ny såg som i högt tempo nästan sprutar ur sig färdigsågat virke, och får ut mer brädor ut varje stock än tidigare.

- Vi tror ju på att, när allt har körts in och trimmats, så betalar investeringarna sig, så att vi i fortsättningen ska klara att leva vidare och forsätta utveckla de här industrierna på just de här orterna där alla våra anställda har sin trygghet i sin försörjning, menar Karl Hedin.

Trots investeringarna kommer personalstyrkan troligen inte att förändras nämnvärt, tror Karl Hedin.

Det tråkiga för sågverket är att konjunkturen just nu är på väg ner, vilket inte direkt är det ultimata när företaget har satsat större än någonsin.

- Det hade varit roligare att komma in i en uppgångsfas, men vi tänker inte så utan vi kör och förbättrar oss oavsett vilken konjunktur det är, säger Hedin.