Städbolag beredda att diskriminera

Uppdaterad 15:35
Många svenska städföretag är beredda att diskriminera sina anställda som har utländsk bakgrund. Det visar en granskning som Sveriges Radios lokala kanaler gjort. I en stor rundringning till städbolag i landet så svarar sex av tio städbolag att de kan gå med på kravet att skicka en städare som inte har invandrarbakgrund.

– Allting går ju, det skulle kunna gå att ordna, säger vd:n för ett medelstort städbolag i Uppsala.

– Ja, det tar vi hänsyn till naturligtvis. Men det ska man ju inte säga högt i det här landet, svarar en persona på ett städföretag i i södra Sverige.

– Absolut inga problem, säger en chef på en städfirma i Dalarna.

Majoritet säger ja
Sveriges Radios lokala kanaler har ringt totalt 89 samtal till städbolag runt om i landet. Vi presenterar oss som ett företag som behöver hjälp med kontorsstädning och ställer frågan om de kan tänka sig att skicka en städare till oss som inte är invandrare.

Den stora majoriteten, 52 stycken, svarar att de kunde tillgodose våra krav. Sex stycken svarade inte direkt ja, men kunde ändå tänka sig att se över möjligheterna. En tredjedel av städbolagen, 31 stycken svarade nej.

Ett av de bolagen är Samhall, med städverksamhet på flera håll i landet.

– Nej, det kan du inte påverka. Då är det fel städbolag du ringt, säger en företrädare för Samhall i Örebro län.

– Samhall jobbar inte på det sättet. Vi är inte intresserade av att samarbeta med ett företag som kräver detta, säger en chef på Samhall i Dalarna.

Majoriteten går med på krav
Men den stora majoriteten går alltså med på våra krav. Ett fåtal av dem uppger att de ändå inte har några anställda med invandrarbakgrund, men många går med på kravet trots att de har personal med utländsk bakgrund.

– Vi har personal med invandrarbakgrund, men vill inte ni ha det så är det helt okej, säger en företrädare för ett städbolag i Norrland.

– 80 procent av våra anställda är invandrare. Men visst ska vi kunna ordna en svensk städare om ni vill, säger gruppchefen på en medelstor städfirma med bas i Norduppland och med verksamhet i Uppland och i Dalarna.

– Det är inget man kan ta upp med personalen eller facket, men det går att ställa frågan till mig. Då går det att ordna.

Inte helt ovanliga krav
De städbolag vi kontaktar uppger också att det inte är helt ovanligt att kunder ställer just krav om etnisk tillhörighet. I Sverige är det olagligt att tillhandahålla arbetskraft utifrån de här kriterierna.

Diskrimineringslagarna säger dessutom att alla arbetsgivare ska arbeta för att aktivt främja lika rättigheter och möjligheter oavsett etnicitet.

Paulina de los Reyes, docent vid Uppsala universitet, är en av dem som var med i regeringens stora integrationsutredning häromåret.

– Det är skrämmande, men samtidigt är jag inte förvånad. Det här visar att städbranschen har problem med attityder och kunskap. Framförallt är det skrämmande att så många ställer upp på de här kraven.

Så vad ska de svara när vi ställer frågan, tycker du?

– De ska svara att de inte kan diskriminera sina anställda. De ska säga nej, säger Paulina de los Reyes.

Går det att ordna så att den som städar inte är invandrare?

– Det går att ordna, det gör det.

Sist här hörde vi Per Linnman, driftschef på StädAB, ett av Uppsalas största städbolag. Så här förklarar han varför han gick med på vårt krav om etniskt svenska städare.

– Om vi vill ha ett uppdrag får vi naturligtvis ibland anpassa oss till kundens önskemål.

Enligt diskrimineringslagarna är det fel, kände du till det?

– Ja, i princip.

Och ändå gick du med på det?

– Jag har svarat i ett inledande skede och vi har inte kommit fram till någon uppgörelse, eller hur?

Har du någon förklaring till varför du inte sa ”nej, det kan vi inte”?

– Nej, det kan jag inte svara dig rakt på, säger Per Linnman, driftschef på StädAB.

Alexander Gagliano, SR Uppland
alexander.gagliano@sr.se