Kyrkan nyttjar nytt samisk språkläromedel

Inom ramen för projektet Samiskt kyrkoliv ska Luleå och Härnösands stift öka användningen av samiska i församlingsarbetet.

Tanken är att samiska ska höras mer och oftare under till exempel gudstjänsterna. Men att utbilda personal i samiska är ingen enkel eller billig historia.
Men numera har det blivit både enklare och billigare att göra så. Sedan något år finns ett språkutbildningsverktyg som gör det möjligt att distansutbilda sig i nordsamiska.

- Man kan lätt på egen hand träna och lära i egen takt, förklarar Ewerth Richardsson på Luleå Stift när dem valt Gulahallan.se som hjälpmedel för att utbilda personalen i nordsamiska.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio och SVT är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.


Vuođđu min journalistihkas lea luohtehahttivuohta ja bealátkeahtesvuohta.Ruoŧa Rádio ja Ruoŧa TV leat sorjjasmeahttumat politihkalaš, oskkolaš, ruđalaš, almmolaš ja priváhta sierraberoštumiid ektui.


Läs mer om hur vi bedriver vårt arbete:
Loga eanet mo mii doaimmahat bargguideamet:

Sveriges Radio