Klart för hemvård i hela länet

Det blir en kommunalisering av hemsjukvården i Kalmar län. Det står klart sedan Västerviks kommun på tisdagseftermiddagen beslutade att gå med på ett övertagande av hemsjukvården från landstinget.

Västerviks kommun blev den sista kommunen att fatta beslutet och de ställde sig länge negativa till avtalet. Det moderate kommunalrådet Harald Hjalmarsson säger till Sveriges Radio Kalmar att diskussionerna pågått hela helgen och så sent som på fredagen var svaret fortfarande nej. Orsaken till att de ändå går med på avtalet säger han beror på att de vill ha en bättre ambitionsnivå på sikt.

Beslutet innebär att Västerviks kommun måste skjuta till egna pengar och socialnämnden har fått i uppdrag att räkna ut exakt hur mycket det blir. Harald Hjalmarsson är skeptisk till hur de andra kommunerna tänkt när de gick med på avtalet för flera veckor sedan.

- Jag undrar om verkligen alla kommunerna har satt sig in så mycket i frågan när man redan för sex veckor sedan hade kunskap om att kunna säga jag eller nej till det här. Jag vet inte hur de har berett frågan men vi har ju fått ge upp väldigt mycket, säger Harald Hjalmarsson till Sveriges Radio Kalmar.