Två tjänstemän avstängda i Tomelilla

Tomelilla kommun har stängt av två av de högsta tjänstemännen i kommunen. En av dem är kommunchefen Paul Ekelund. De ska ha anlitat en konsult som har sålt tomter i Brösarp till företag, som det nu visar sig, inte finns.

Alltihop började när Tomelilla kommun anlitade en konsult som kommunchefen träffat ett par gånger på en fest. Konsulten skulle hjälpa till att sälja lediga tomter på Källagårdsområdet i Brösarp.

Men när en kommunanställd tyckte att konsulten verkade oseriös så ville hennes chef inte lyssna på kritiken. Härom veckan tröttnade hon och skrev ett brev till flera politiker i stället där hon berättade varför hon ansåg att allt inte stod rätt till med konsulten.

Då blev den kommunanställde avstängd vilket kort efteråt ändrades till att hon sa upp sig själv.

Men samtidigt visade det sig att hon haft rätt. Konsulten saknar f-skattesedel och han har skulder på 6 miljoner kronor. Han hade sålt också flera av tomterna i Brösarp till företag som inte finns.

Tomelilla kommun har betalat konsulten 270 000 kronor, men det kan bli betydligt mer eftersom det kommer sociala avgifter till när det nu visat sig att konsulten inte hade någon firma. Kommunen kräver nu tillbaka pengarna och kommunstyrelsen beslöt igår att anmäla fallet till ekobrottsmyndigheten.

Samtidigt beslöt man att stänga av kommunchefen och ytterligare en av kommunens högsta tjänstemän medan kommunrevisionen utreder frågan.

Kommunchefen har också anklagats för att ha uppmanat kommunanställda att inte prata med media eller politikerna. Det är något som han själv tillbakavisar.