Krogvakt åtalad för misshandel
På tisdagen åtalades en 33-årig vaktchef vid krogen Café Opera i Stockholm, misstänkt för att ha misshandlat flera gäster den 29 oktober i år, en av dem blev allvarligt skadad. Att den åtalade är ordningsvakt gör brottet särskilt svårt, säger kammaråklagare Fredrik Ingblad.
– Jag rubricerar den här misshandeln beträffande den som är svårast skadad som grov misshandel. Det gör jag framför allt för att han fick livshotande skador, men jag menar också att det är en försvårande omständighet att ordningsvakten begick gärningen just i sin offentliga tjänstgöring som ordningsvakt. Det är ett försvårande inslag enligt min mening.
Varför det?
– För att han har ett offentligt uppdrag att hålla allmän ordning. Och så gör han tvärtemot i det här fallet, och det gör det allvarligare.
Det är vanligt med bråk mellan gäster och ordningsvakter och bara mellan februari och september i år har ordningsvakter på Café Opera anmälts för misshandel 15 gånger.
Den här gången började med att en av gästerna blev avvisad, och enligt åtalet, nedslagen.
En annan gäst filmade misshandeln med sin mobil, men då ryckte vakten till sig mobilen och misshandlade den gästen så att han fick en skallfraktur och inre blödningar, skador som bedömdes vara livshotande. Nu är hans tillstånd bättre.
”Försökte stoppa berusade huliganer”
Men vaktens advokat Michael Niklasson har en annan förklaring. Vakten gjorde bara vad han kunde för att stoppa gästerna, som var våldsamma och berusade fotbollshuliganer. Och det är fel att åtala honom för det.
– Nu är det ju så att man som ordningsvakt är satt att hålla ordning på en restaurang, för restaurangens och besökarnas säkerhet.
– Här kommer ett gäng huliganer som inte har något annat uppsåt än att skapa kaos och upplopp, som tillgriper fysiskt våld för att få sin vilja igenom. Att vakterna då måste agera och ingripa förefaller för mig vara fullständigt självklart.
Är det ursäktligt att ingripa med våld?
– Om man själv blir angripen med fysiskt våld så är det absolut ursäktligt att möta detta med fysiskt våld. Det kallas i Sverige för nödvärn, säger Michael Niklasson.
Gunilla Österlund
gunilla.osterlund@sr.se