Inkassoföretag använder förtäckta hot

Ett tjugotal personer som anlitat det Estlandsbaserade företaget Baltic Inkasso riskerar åtal för brott mot inkassolagen. Bakom Baltic Inkasso står två svenskar och företaget har blivit omtalat för att bedriva sin verksamhet med hjälp av förtäckta hot.

– Det är vanliga privatpersoner men också en mängd egna företagare som har misslyckats med att få in betalning för sina tjänster, säger Thomas Ackheim, utredare på Rikskriminalpolisen.

Saknar tillstånd
Baltic Inkasso har drivit sin verksamhet från Tallinn i snart fem år. Företaget har riktat sig till kunder i Sverige, Norge och Estland. Men Baltic Inkasso har inte det tillstånd som krävs för att verka i Sverige och då är det olagligt också att anlita dem.

– Flera har berättat för mig att om de har försökt få in sina fodringar, det kan vara privata lån eller hyresskulder, man har försökt både med kronfogden och andra inkassobolag, men av olika anledningar har man misslyckats, då har man sökt på nätet och fått fram det här företaget, säger Thomas Ackheim.

Udda metoder
Baltic Inkasso har hela tiden arbetat med udda metoder och marknadsfört sin verksamhet med slogans som ”Dina kunder behöver inte tala ryska - de förstår oss ändå”.

De två grundarna kan i nuläget inte åtalas för inkassoverksamheten eftersom de estniska myndigheterna inte har accepterat att lämnat ut dem till Sverige för brott mot inkassolagen.

En av dem är på fri fot i Estland medan den andre sitter häktad i Sverige, men misstänkt för grovt skattebrott.

Riskerar åtal och fängelse
– Deras hemsida var seriös till den punkten att man försäkrade att man följde alla gällande lagar och förordningar i Sverige. Så jag tror säkert att många fick uppfattningen att det var en laglig verksamhet.

De 20 till 30 personer som har anlitat företaget riskerar nu åtal och i värsta fall en månads fängelse.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se