Amerikansk storbank får hjälp från emirat

Citigroup, en av USA:s storbanker som dragit på sig stora förluster i amerikanska bolånekrisen får nu ekonomisk hjälp från Mellanöstern. Emiratet Abu Dhabi tillför nämligen banken ett mångmiljardbelopp.

7,5 miljarder dollar, motsvarande nästan 50 miljarder svenska kronor, är det som Citigroup nu erhåller från emiratet Abu Dhabi. Emiratet är en del av Förenade Arabemiraten och Abu Dhabi stad anses vara en av världens rikaste städer.

Fem procents ägarandel
I utbytet mot pengarna blir nu emiratets investeringsgren ADIA en av Citigroups största aktieägare med en ägarandel på nästan fem procent.

Kapitaltillskottet är förstås väldigt välkommet för Citigroup som är av de banker i USA som har haft störst förluster i samband med den amerikanska bolånekrisen. Man har investerat i säkerheter för bolån som nu har sjunkit så mycket i värde att banken tvingats skriva av mångmiljardbelopp.

Bankens förre chef tvingades avgå för detsamma och den nye chefen, Robert Rubin, före detta amerikansk finansminister under Bill Clinton, har ett tungt arbete framför sig för att återupprätta Citigroups anseende på marknaden och pengarna från Abu Dhabi kan möjligen vara ett första steg.

Dubai köpte in sig i Sony
Abu Dhabis investering i Citigroup är ytterligare ett exempel på att investerare i Mellanöstern spelar en allt större roll. I går, måndag, köpte emiratet Dubai för första gången in sig i ett japanskt företag, genom att köpa en betydande aktieandel i elektronikföretaget Sony.

Tidigare har Dubai tillsammans med den amerikanska Nasdaqbörsen inlett ett samarbete om att köpa stockholmsbörsens ägare OMX, och grannlandet Qatar har senare sagt sig vilja göra likadant.

Daniel Alling, New York
daniel.alling@sr.se