Allt enklare att skänka pengar

Svenskarna skänker allt mer pengar till frivilligorganisationer. För att få in ännu mer pengar jobbar frivilligorganisationerna nu med att göra det enklare att ge. Det handlar till exempel om att skänka pengar via sms och webb-insamlingar.

– Här är något som heter engagemangscentralen. Här samlas människor som vill stödja svensk cancerforskning. Man kan starta en egen insamling.

Insamling på Facebook
Marie Hammargren på Cancerfonden visar upp webbsidan Engagemangscentralen. Där kan företag och privatpersoner starta egna insamlingar. Även på internet-nätverket Facebook finns insamlingar för välgörande ändamål.

Röda Korset är en av de organisationer som jobbar mest med nya insamlingsmetoder.

– Man kan skänka sin pant till förmån för Röda Korset i stället för att få tillbaka fyra kronor på sina PET-flaskor. Sms har vi som ett enkelt sätt, man kan också skänka gåvor via nätet. Det finns många möjligheter där man kan skänka till Röda Korset. Det är enkelt och tillgängligt, säger Petra Lindskog, insamlingsansvarig på Röda Korset.

Hur populära är de här metoderna?

– Vi får in mycket av våra gåvor på det här sättet, säger Petra Lindskog.

Tanken är förstås att det ska vara enkelt att skänka pengar, och att fler ska ge pengar spontant, till exempel skicka ett sms på vägen hem från jobbet, eller skänka en slant i kassan i mataffären.

Yngre ska lockas
Men tanken är också att fler yngre ska lockas att ge pengar. Linda Nurmi hör till den nya målgruppen och för henne är det viktigt att det är lätt att skänka pengar.

– Annars skulle man ju inte ge. Ju mer lättillgängligt det är att stödja någonting, desto bättre är det för då får de ju in mer pengar till sina organisationer.

Vad skulle krävas för att du skulle ge pengar?

– Att jag känner att det går till något viktigt så klart och att jag vetg om att det går till det de säger, och att det är enkelt, säger Linda Nurmi.

Tove Svenonius
tove.svenonius@sr.s