Nya riktlinjer ska minska hjärtdödligheten

För första gången på 25 år börjar dödligheten för yngre hjärtpatienter att stiga. Det visar nya engelska och amerikanska studier och nu kommer nya riktlinjer för hur hjärtkärlsjukdomar skall förebyggas i den svenska sjukvården.

Tio ledande europeiska specialistgrupper har tagit fram råd och enkla tabeller som sjukvården nu skall följa och det är livsstilsfrågor som står i centrum.

Joep Perk är hjärtläkare och professor i hälsovetenskap.

– Vi är övertygade om att enkla ändringar av livsstilen kan mer än halvera förekomsten av hjärtkärlsjukdomar och det kan man göra på ett ganska enkelt sätt så det är dags att börja göra det också.

Europeiskt projekt
Fler människor dör i hjärtkärlsjukdomar än i alla cancerformer tillsammans och det är hjärtläkare, allmänläkare, diabetesläkare och beteendevetare som i ett europeiskt samarbetsprojekt enats om de riktlinjer som bör gälla för den förebyggande vården.

Enligt Joep Perk ger de nya riktlinjerna sjukvården ett helt annat och kraftfullare instrument att förebygga hjärtkärlsjukdomar. Hittills har man trott att man behövde en hel serie av faktorer för att kunna bedöma risken för hjärtkärlsjukdomar.

Nu har expertgrupperna kommit fram att det räcker med tre begrepp: Hur högt blodtryck man har, kolesterolvärdet och om man röker. De begreppen kan sammanfattas med ett ord: livsstil.

– De tre värdena räcker för att man på att snabbt sätt ska kunna orientera sig om man löper en ökad risk jämfört med människor med helt normala värden, säger han.

Nya riktlinjer
Svenska hjärtläkarföreningen och allmänläkarföreningen kommer de närmaste månaderna introducera de nya riktlinjerna och en ny tabell, en för rökare och en för ickerökare, som enkelt visar om patienten är i riskzonen.

De nya riktlinjerna innebär bland annat att om man inte röker, har låga blodfetter, men har ett högt blodtryck, då spelar det höga blodtrycket ingen särskild roll och kräver ingen medicinering och omvänt om man inte röker, har lågt blodtryck, men höga kolesterolvärden, då spelar de höga kolesterolvärdena ingen roll.

– Det finns alldeles för många människor som får medicin för endast högt blodtryck eller kolesterol. De här tabellerna gör det betydligt lättare för oss att välja vilka människor vi måste ge i första hand livsstilsråd och kanske också i andra hand läkemedel, säger Joep Perk.

Fyra enkla råd
Enligt professor Joep Perk räcker det med att följa fyra enkla råd för att slippa befinna sig i riskzonen för hjärtkärlsjukdomar: en halvtimmes måttligt ansträngande fysisk aktivitet varje dag, äta tillräckligt med frukt och grönsaker, inte röka och inte vara stressad.

En förändring i livsstil är nödvändig för i kölvattnet av den så omtalade explosionen av diabetes kommer nu hjärtkärlsjukdomarna. Dödligheten bland yngre manliga hjärtpatienter ökar och dödligheten för kvinnor som i många år har minskat har avstannat.

– En del av mina kollegor frågar om detta är en hjärt-kärl-tsunami som vi ser långsamt rulla igång hela konsekvenser för vår livsstil. Så vi måste börja göra någonting nu, säger Joep Perk.

Jens Ericson
jens.ericson@sr.se