Rikaste procenten äger 40 procent

En väldigt liten grupp av alla svenskar, en procent, äger uppemot 40 procent av den totala svenska förmögenheten. Det visar en ny undersökning från Institutet för näringslivsforskning.

– Jag tycker det är dåligt att utvecklingen har gått åt fel håll. Vissa saker förstår man att de har blivit så. Vi lever i en globaliserad ekonomi och det är klart att om en affärsidé fungerar bra i Sverige så kan den också fungera i hela världen och då blir det ju väldigt stora belopp som man tjänar, säger Irene Wennemo, chef för näringspolitiska enheten på LO.

Utlandskapital
Den officiella förmögenhetsstatistik som Statiska centralbyrån räknar fram inkluderar i stort sett bara pengar som svenskar tjänar eller sparar i Sverige.

Men nu har två forskare även räknat in det kapital som svenskar flyttat utomlands och de förmögenheter svenskar som bor i andra länder har.

Då stiger den rikaste procentens andel av den totala svenska förmögenheten från 20 till närmare 40 procent.

Men Stefan Fölster, chefekonom på Svenskt Näringsliv, är inte förvånad. Han säger att det länge funnits en grupp forskare som talat för att svenskars pengar i utlandet ska räknas in.

– Jag tycker att forskningen i Sverige har varit väldigt enkelspårig och möjligen också vinklad för att inte rubba bilden av Sverige som jämlikhetens förebild, säger han.

Olika uppfattning
Stefan Fölster säger att det faktum att så få äger så mycket, är en följd av den svenska fördelningspolitiken, där också låginkomsttagare betalar hög skatt och inte har någon möjlighet att spara.

Men det är inte skatterna som problemet, enligt Irene Wennemo.

– Jag tror att alla känner att man gärna skulle spara om man hade möjlighet, fast man har stora utgifter. I sådana fall behöver man ju framför allt öka lönerna, säger hon.

Fredrik Andersson
fredrik.andersson@sr.se