Al Gore: Vi har mindre än tio år på oss

Jordens uppvärmning och klimatkrisen är så akut att det avtal som nu börjar förhandlas fram på Bali bör träda i kraft redan 2010 inte 2012. Det sa USA:s förre vicepresident Al Gore när han talade i Riksdagen på ondsdagen.

– Vi kanske har mindre än tio år att ändra civilisationens riktning, annars kan vi förlora kampen mot den globala uppvärmningen, hur kan vi då ägna fem år åt att bara prata, sa USA: s förre vicepresident Al Gore.

Al Gore vill att det avtal om minskning av växthusgaserna som nu börjar förhandlas fram på Bali ska undertecknas under det svenska EU-ordförandeskapet 2009 och sedan träda i kraft redan 2010.

Berömde Sverige
Al Gore berömde i riksdagen Sveriges energipolitik, och som han menade framsynta koldioxidbeskattning men sa att alla nu måste göra ännu mer. Klimatförhandlingarna på Bali har gått trögt de senaste dagarna.

Al Gore sa att världsopinionen nu kommer att kräva att politikerna gör någonting och han tog Australien som exempel på ett land som gjort en radikal omsvängning i klimatfrågan.

– Vid vilken punkt kommer mitt land att förändras som Australien gjort, Jag vet inte men jag tror det kommer hända om ett år och en månad, sa Al Gore med hänvisning till presidentvalet i USA. På min fråga om han för klimatfrågans skull skulle kunna tänka sig att ställa upp som vicepresident svarade han dock kategoriskt nej.

Thomas Nordegren
thomas.nordegren@sr.se