Musikguider vecka 51

Måndag den 17 december: Sen musik med Anders Olsén 

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet som den här gången rör sig från lägsta låga till högsta möjliga – dvs från Holland ända upp till Lhasa. Cornelis Vreeswijk är central, men det är inte där som Holland kommer in i ljudbilden. Nostalgisk musik från den svunna tid när datorerna skröt med 64 kilobyte arbetsminne, passerar i orkesterversion.. Ibland är begränsning kreativitetens moder. Ändå är Daniel Bingert närmast obegränsad. Ständigt dold men ofta hörd är också Mikael Marin. Undantaget är möjligen när han gör Väsen av sig. Finska gruppen Avanti bör inte missas! För den som önskar mer knaperstekt kultur att skryta med utlovas en äkta poesihörna. Bara i Kalejdoskop kan allt finnas nästan samtidigt.

Sänds även 18 december 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik 

  

 

Tisdag den 18 december: Lång musik med Marie Vesterholm     

- seanser som får ta tid med ett uruppförande, nämligen Det fanns en annan tid... en drömspelsbetraktelse för radio över folklig lusse-tro. Hörspelet tillkom efter att upphovsmännen Johan Berke och Odd Sneeggen studerat Luciatraditionerna i Sverige under 1800-talet. Här är det inte Sankta Lucia vi möter utan Lusse-Per som mer är att förknippas med Lucifer. Till hörspelet hör en specialskriven saxofonkvartett och musik för piano av Odd Sneeggen och annan musik samt diverse ljudbearbetningar av Johan Berke. Stockholms Saxofonvartett spelar och uppläsare är Stellan Sagvik.

Midwinter night’s mass kallar Triptyk sin svit bestående av julsånger framförda på fiddla, viola d’amore, olika saxofoner och nyckelharpor. Triptyk består av Ola Bäckström, Jonas Knutsson och Johan Hedin.

Facing North av och med amerikanska tonsättaren, sångerskan, dansaren mm Meredith Monk tillsammans med Robert Een framför sista delen av sviten som är en hyllning till människor som lever i kalla klimat.

Vi kan ta åt oss!  

Sänds även 19 december 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 19 december: Bred musik med Jonas Burman  

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar där jazz, folk- och världsmusik och olika former av elektroakustik vävs samman med musik från många olika traditioner.

I det här programmet bjuds naturligtvis på en hel del ”glöggkryddad” jul- och adventsmix bland annat med musik från Gunnar Idenstam och Sofia Karlssons förträffliga skiva ”Folkjul”.

Sänds även 20 december 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik