Musikguider vecka 52

Måndag den 24/12: Sen julmusik med Kristin Lorentzson

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet med sen julmusik i långa banor och i stora drivor - Kalejdoskops julspecial bjuder inte mindre än 37 vackra, fula, glada, sorgsna och mer eller mindre knäppa jullåtar! 


Allt detta livligt påhejade av en lyssnare på Tomtebogatan i Sthlm.

Sänds även 25 december 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

    

Tisdag den 25/12: Lång julmusik med Anna Vilén

- seanser som får ta tid med ett fascinerande meditativt möte mellan det arabiska och det kristna då Marie Keyrouz sjunger på arabiska och syrianska. Hon sjunger om Jesu födelse tillsammans med ensemblen för fred, Ensemble de la Paix , som spelar i den gamla maronitiska (libanesisk-kristna) medelhavstraditionen. Här klingar instrument som oud (arabiska lutan), cittran och nay-flöjten i mustig ljudväv från tiden då islam, judendom och kristendom trampade på samma mattor. Lång musik att vaggas med i.

Med i seansen ryms också den korsikanska polyfona musiken med spår av medeltiden och renässansen. Ensemble Organum sjunger ett antal gregorianska sånger efter korsikansk tradition.

Medelhavet i öst och väst hägrar....

Sänds även 26 december 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 26/12: Bred musik med Anders Olsén

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar.

Julstämning råder alltid i bred musik, som vilken annan dag som helst. Julmusiken är det dock snålare med. Men Richard Cheese har lovat minst en julsång på Las Vegas-manér och risken finns alltid att även Lars Vegas dyker upp med samma uppgift.

Mats Bergström har gjort det igen! Den här gången i surround - fast det hörs inte i radio... Italiensk konst-rapp återinträder ungefär på mitten - stavas egentligen som uppstötning, men det ser så illa ut mitt i alla julbord.

Blir det poesihörna, blir det allt annat än ”Tomten”. Bred musik håller traditionsenligt sitt måtto att strunta i traditioner så länge det lever upp till Kalejdoskops egna.

Sänds även 27 december 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik