Tornhusen i Eskilstuna läcker ännu

Det är fortfarande problem med vattenledningarna i de nybyggda tornhusen på Eskilstunas idrottsarena Tunavallen. Ända sedan bostadsrätterna byggdes för två år sedan har olika vattenläckor lett till problem för de boende och nu har nya läckor uppstått.

Mats Lindbäck på Sveriges Bostadsrättscentrum är förvånad när han hör om problemen i tornhusen.

– Jag har aldrig hört talar om vattenläckor i nybyggda hus. Läckor inträffar när vattenledningarna åldrats, när de blivit 50 – 100 år gamla normalt, säger han.

Men tornhusen, som ståtar i var sitt hörn på Tunavallens fotbollsplan i Eskilstuna, är inte mer än två år gamla. Och det har varit problem med läckor där ända sedan folk flyttade in.

De boende i husen vittnar om problemen, men vill inte framträda eftersom de är oroliga för att värdet på deras bostäder ska minska. I ett par lägenheter har hela parketten brutits upp och bytts ut på grund av fuktskadorna.

Enligt Peab, som byggt husen, beror läckorna i badrumsrören på ett fel som rörtillverkaren har gjort, men så sent som härom dagen upptäckte en av de boende en helt ny läcka, som inte kom från badrumsrören. I det här tornhuset har det sipprat ner vatten i ett källarförråd och läckan finns någonstans på ett av de rör som leder varmvatten upp till elementen i huset.

– Vi har en vision om att ha noll fel, men fel händer, säger Gösta Sjöström är informationschef på Peab. Det är självklart olyckligt och vattenskador är nog det värsta man kan råka ut för. Jag kan bara beklaga.

I flera lägenheter har fuktskadorna blivit så stora att hela parketten fått rivas upp.

En person som SR Sörmland pratat med är mycket besviken på sitt försäkringsbolag, och på byggföretaget Peab. Peab har visserligen betalat för renoveringarna eftersom det finns en garantitid när husen är nybyggda - men familjen fick lov och bo kvar i byggdammet - inga pengar till hotell betalades ut av varken av det egna försäkringsbolaget eller av Peab.

Det här är ett vanligt problem, enligt Mats Lindbäck, som är rådgivare på Sveriges bostadsrättscentrum. Om nåt går snett i ens nya bostadsrätt och det krävs renoveringar, är det ofta svårt att få betalt för annat boende, säger han.

För att man ska få pengar för utflytt krävs ofta att kök eller toalett är obrukbara - byggdamm och störningar från fläktar och borrar räcker inte. Men reglerna tolkas olika av olika personer på försäkringsbolagen, så ibland avgör slumpen om man får pengarna eller inte.

Och att hyran sänks på grund av renovering är väldigt ovanligt när det gäller bostadsrätter.

Ibland kan det vara svårt att få kompensation för vattenläckor och andra skador om dom olika företagen skyller på varandra. En av dem som fick bo i byggkaoset i tornhusen ringde upp sitt försäkringsbolag för att få betalt för hotell, men försäkringsbolaget ansåg att Peab skulle betala, och Peab hänvisade i sin tur till rörfirman.

Mats Lindbäck på Sveriges bostadsrättscentrum råd till boende som befinner sig i såna situationer är att vända sig styrelsen i bostadsrättsföreningen, och låta dom som sitter där ta dusten med försäkringsbolag och byggföretag.

Petra Levinsson
petra.levinsson@sr.se