Utökat rökförbud i Frankrike upprör

I Frankrike är det från 1 januari förbjudet att röka på caféer, restauranger och hotell. Beslutet har väckt protester både bland barägare, som säljer tobak, och bland restauranggäster.

På kontor och i offentliga lokaler fimpades det redan för elva månader sedan, och nu förbereder sig caféerna så gott de kan för att inte förlora gäster.

Audrey Oger säljer värmeanläggningar och talar om hur åtgången på de olika infravärmarna plötsligt har ökat till det tredubbla. Ett sätt för caféägarna att komma runt rökförbudet och behålla gästerna är att göra uteterrasserna varma och inbjudande.

– Rökarna måste ju ha någonstans att kunna ta sin cigarett, säger barägaren Francois Le Fill.

Stora plastskynken mot kyla
Här i Paris ser man nu stora plastskynken som gör att värmen stannar. Motståndet mot rökförbudet har hörts ordentligt. Över 10 000 ägare till de kombinerade café- och tobaksdiskarna demonstrerade i november, men utan effekt.

Jerry, en 36-årig rökare, tar det hela med ro och har inget emot att stanna på uteterrassen.

– För nattklubbarna kan det bli värre. Rökarna riskerar att störa grannarna på nätterna, när de måste ut på gatan, beklagar sig Philippe, som jobbar på ett diskotek.

Kostar över 100 miljarder
De hälsorelaterade kostnaderna till rökningen i Frankrike bedömdes för något år sedan till över 100 miljarder kronor.

Att flera tusen personer insjuknar årligen på grund av passiv rökning har varit ett av argumenten för att införa rökförbudet. Kanhända blir effekten den motsatta till vad caféägarna befarar. Kanhända strömmar fler gäster till, vilket ska ha skett bland annat på Irland.

Alice Petrén, Paris
alice.petren@sr.se