Musikguider vecka 1

Måndag den 31/12 Sen nyårsmusik med Anders Olsén

- oväntade musiköverskridanden från senaste seklet och Sen musik betyder i det här fallet den allra sista musiken som P2 sänder 2007.

Även i Kalejdoskop kan du vänta in nyåret - och ta en paus. En nyårsfri zon i väntan på den stora smällen vid midnatt.

I Kalejdoskop rinner musiken förbi i ett väl kontrollerat men frisläppt flöde. Inget är för smalt eller för brett. Ändå blir Kalejdoskop aldrig lagom.

Det är ingen risk att du missar tolvslaget, för i god tid innan sammansmälter P2 med grannkanalen P1, för sju minuters gemensam förväntan.

Sänds ej även 1/1. I stället kan man lyssna på SR Världen även över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik.

      

Tisdag den 1/1 Lång musik med Marie Vesterholm

- seanser som får ta tid med både kultur- och instrumentblandningar.  


Första timmen med Marcel Khalifés Taqasim, tillägnad den palestinske poeten Mahmoud Derwish. Marcel Khalifé själv spelar oud tillsammans med sin son Bachar Khalifé, slagverk och den österrikiske kontrabasisten Peter Herbert.

Den avslutande halvtimmen är svensk även om det inte låter så vid första öronkastet. Jerry Johansson som spelar sitar har inte otippat mest ägnat sig åt indisk musik. I  Next Door Conversation sammanför han Skandinavien med Asien där sitar, tambura och santour möter en stråkkvartett från Göteborgs Symfoniker.

Sänds även 2/1 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik

 

Onsdag den 2/1 Bred musik med Per Feltzin

- långa lyxiga flödesmixar från alla tidsåldrar som startar med frustande tex-mex musik från 50-talet och slutar med orgelspel och synthar spelade på av Dopplereffekt.

Där emellan handlar det om en överdos av söt Greensleeves som neutraliseras av annan mera robust brittisk folkmusik, modernt med fötterna i myllan och den tibetanska buddistmunken Lama Gyurme tillsammans med den franske klaviaturspelaren Jean-Philippe Rykiel.

Dessutom kommer vi få besök av en stor gäng live-musikanter - Jackie Wilson, gospelsångerskan Sister Rosetta, John McLaughlin, Jaco Pastorius och Chick Corea i Molde. De bara kliver in där mitt bland strängar och stråkar - musik av Jan Carlstedt och Dimitri Sjostakovitj.

Sänds även 3/1 13.30 över Sthlm P6 89, 6 och webbradion P2 Alltid Musik