Valet i Pakistan flyttas efter Bhuttos död

Uppdaterad 16:20
I Pakistan har valkommissionen i dag slagit fast att parlamentsval ska hållas först den 18 februari, i stället för som tidigare bestämt i nästa vecka.

Valkommissionens ordförande sa vid en presskonferens att oroligheterna efter mordet på förra premiärministern Benazir Bhutto gjort det omöjligt att hålla val den 8 januari. Bland annat har en del vallokaler och valdokument förstörts i samband med upplopp.

Uppskjuten valdag
Bara två dagar efter den tidigare utsatta valdagen börjar en viktig muslimsk högtidsmånad, och därför har valdagen nu bestämts till efter den högtiden.

Det viktiga valet, som ska leda Pakistan från militärstyre och mot demokrati, är alltså utsatt till 18 februari, sex veckor senare än ursprungliga valdagen.

De båda största oppositionspartierna är emot att skjuta upp valet, de säger att valkommissionen inte är oberoende av president Pervez Musharrafs regim. De tror att det verkliga skälet bakom att skjuta upp valet, är att förhindra alltför många sympatiröster på oppositionspartierna efter Bhuttos död.

Sådant sympatiröstande skulle drabba ett parti som är lojalt med Musharraf.

Oro för nya våldsamheter
Många oroar sig för att det kan bli nya våldsamheter i protest mot att valdagen skjutits upp, andra säger att det inte finns några garantier för att valet verkligen hålls den 18 februari. Senare i dag ska Musharraf tala till det pakistanska folket.

Efter valkommissionens besked har en talesman för den förre premiärministern Nawaz Sharif sagt att hans parti, Muslimska förbundet, ska delta i valet den artonde februari. Samma sak gäller för Benazir Bhuttos parti PPP, sa en partiföreträdare under onsdagseftermiddagen till nyhetsbyrån AFP.

Nils Horner, Islamabad
nils.horner@sr.se