Söndag summarum om Charlotte Kalla

Charlotte Kalla vann årets största skidevenemang och blev miljonär på kuppen. Nu hyllas hon runt om i Sverige, bland annat i veckans Söndag summarum.

Det var inte OS.

Det var inte VM.

Det var ett ganska nytt påhitt som heter Tour de Ski.

Men det var ändå ett klassiskt ögonblick idag. Klockan var 12.29:30 när Charlotte Kalla uppför, i en grym slalombacke dansade förbi Virpi Kuitunen, avgjorde Tour de Ski och blev miljonär.

Det tog inte lång tid förrän experter slog fast: det här är större än Marie Helene Westins lika eleganta dansanta genombrott för 21 år sedan - Westin, som också, helt otroligt... hon som också var 20 år när det hände.

Det säger mycket om hur nära svenska folkets bultande hjärta som längdskidåkningen som sport alltid finns, alltså dom traditionella distanserna, just att nästan hela svenska folket stannar upp, när ett ganska nytt påhitt som heter Tour de Ski ska avgöras.

Anna Dahlberg och Lina Andersson har också vunnit i världscupen, men i sprint. Björn Lind vann till och med OS-guld, men det var i sprint.

Klockan 12.29:30 idag hände nåt som förtrollade oss idrottsintresserade.

När Kalla gjorde sitt ryck kändes som hennes största hot hette: Gunde Svan. Har ni sett hur han sprang över spåret i sin typiska ettriga iver att coacha och uppmuntra.

Ständigt denne Gunde Svan... Men all heder också åt honom. För fyra månader sen var det kaos. Då var svensk längdskidåkning i ett ledarskapsmässigt kaos. Alla snackade om utbrytarna från landslaget. Gunde presenterades en dag på Hasselbacken i Stockholm som ny landslagschef. Vi som var där kände oss rejält häpna. Sedan dess harmoni - och solsken.

Då hade redan IFK Tärendös Charlotte Kalla i det tysta tysta tysta haft en grymt hård träningssommar, som påminner om Per ”jag älskar att plafsa fram några mil på tunga Norrlands-myrar” Elofsson.

I juli - när många andra bråkade som värst - då lade Charlotte och hennes far Per-Erik Kalla grunden till det som hände idag klockan 12.29:30.

Men nästan ingen tänkte på det.

Charlotte Kalla är värd sin segercheck på i skidsammanhang ofantliga 855 000 kronor, eftersom hon vann mixen, mångkampen, med allt som finns i längdskidåkning, sprint, jakt, masstart, 30-sekunder-start... Billan Westin skulle nog aldrig ha vunnit nån sprint, om det hade funnits.

I Tour de Ski fanns till och med orientering. Såg ni serpentinslingan uppför backen, hur dåligt markerad slingan uppför var? Ryskan Rotjeva orienterade bort sig. Det gjorde inte Kalla.

Billan Westin fick både Svenska Dagbladets bragdguld och Jerringpriset för det hon gjorde som 20-åring.

Carolina Klüft, för att nu fortsätta prata mångkamp, och för att nu nämna en person som jag följt i alla hennes VM- och OS-starter, hon var bara 19 när hon slog igenom hos folket och fick Jerringpriset.

Kalla och Klüft har mycket mer än bara initialerna CK gemensamt. De har papporna.

Under Klüfts karriär, under alla dom sex åren sedan genombrottet och Jerringpriset, har pappa Johnny Klüft behållit greppet om affärerna, sponsorerna, alla som håller på att trycka in dörren i jättehysterin.

Jag tror mig veta att Charlotte Kalla är på väg mot ett liknande upplägg. OK, pappa Per Erik byter inte sågen i Tärendö mot glassiga träffar med storföretag eller en intensivkurs i penningplacering. Men det finns en juridiskt kompentent person i Kallas närmast bekantskapskrets som är på väg att kliva in och styrsla den miljonrullning som är på gång.

Om det finns trygghet i allt som sker i livet, då gynnas prestationerna.

Per Elofsson hade ingen Johnny Klüft. Han anlitade en agent långt utifrån. Han blev bränd.

Och utbränd... Per Elofsson hade ingen Gunde Svan, och ingen Ola Rawald, som nu svingar sitt trollspö på ett magiskt sätt över både längdskidor och skidskytte.

Vad sade jag? Klüft och Billan vann bägge jerringpriset. Men Oj... 20-åriga Kalla har bitsk konkurrens, det är fotbolls-EM... Och det väntar en grym popularitets-clash med både Kallur och Klüft efter Peking-OS.

Men kanske nästa år... Då kan Kalla göra det JVM-hockey-grabbarna inte lyckades göra, att vinna VM-guld i Tjeckien. Det är ett naturligt nästa steg, och det är statusmässigt nåt annat än Tour de Ski det...!

Bengt Skött
bengt.skott@sr.se