Sluthoppat för Kajsa Bergqvist

Efter mer än tio år i den yppersta världseliten slutar höjdhopparen Kajsa Bergqvist, en av våra största friidrottare med både VM- och EM-guld i bagaget. Kajsa Bergqvist säger att motivationen inte räcker längre, och det trots att det är OS senare i år.

– Jag har haft lite problem med motivationen. Jag har inte haft samma glöd under 2007 som jag haft under hela min karriär. Det har varit ganska kämpigt.

– Jag är klar med den här fantastiska, underbara fasen i mitt liv, jag har inte riktigt den här 100-procentiga motivationen som krävs för en OS-satsning. 

Beslutet att lägga av med höjdhopp har vuxit fram under en längre tid, säger Kajsa Bergqvist. VM i fjol blev en besvikelse och Kajsa orkar nu inte komma tillbaka en gång till.

Comeback 2005
Annars är det kanske just comebacken 2005 som de flesta kommer att minnas. Inför OS i Aten 2004 slet Kajsa Beregqvist av hälsenan men redan året därpå vann hon VM-guld i Helsingfors och var nära att klara världsrekordhöjden 2.10.

– Nu är det någon annan som får ta det där rekordet. Jag hoppas verkligen att det ryker snart, för det har stått sig alldeles för länge, säger Kajsa Bergqvist.

Det världsrekord Kajsa ändå satte var inomhus 2006 på 2.08, det gäller fortfarande och förblir hennes högsta hopp i karriären.

Flyttar hem till Sverige
31-åringen har vunnit både VM och EM-guld under sin långa karriär, men istället för att satsa på nytt för att också vinna OS, flyttar den nygifta Bergqvist hem från Monaco till Sverige.

Yannick Tregaro har varit Kajsa Bergqvists tränare sedan 2003.

– Att vara i den absoluta världseliten sedan 1995, alltså i tolv år, det är väldigt makalöst, sgäer Yannick Tregaro.

– Jag tror att många i svensk friidrott verkligen kan tacka Kajsa, för det är hon som har tagit steget i den nya generationen, och visat att det är möjligt att komma från Sverige och ta medalj i de absolut största sammanhangen.

Anders Jelmin
anders.jelmin@sr.se
i samarbete med Radiosporten