Unga muslimer, Tata-bil och doftkonst

Torsdag 10 januari

16.00-16.45

Sudan och Sverige
Sverige och Norge drar tillbaka erbjudandet om en trupp till den fredsbevarande FN-styrkan Unamid i Darfur. Detta efter att den Sudanesiska regimen vägrat ta emot den skandinaviska ingenjörstruppen. Hur kommer det här beslutet att påverka befolkningen i det våldsdrabbade Darfur? Vilka möjligheter har FN att lyckas med sin insats i Sudan?
FN-sändebudet för Darfur, Jan Eliasson är gäst i studion.

Unga muslimer
Den 10:e januari är det nytt år enligt muslimsk tideräkning, och därför tittar vi tillbaka på året som gått ur ett muslimskt perspektiv. Vilka händelser, skeenden och personer har särskilt påverkat och engagerat inom den muslimska kultursfären - i Sverige och i världen? Och vad blir extra betydelsefullt under året som ligger framför oss?
Hör unga svenska muslimer både sekulära och religiösa i ett samtal om sin samtid: Emerick Adolfsson, Muhammad Al-Kaisy, Adrian Kaba, Sara Söderberg, Zahra Ryahi och Bassem Nasr.

17.00-17.45

Indiska folkbilen presenteras
På bilmässan Auto Expo i den indiska huvudstaden New delhi presenterades idag Tata Nano, som beskrivs som den nya indiska folkbilen. Den kommer kosta motsvarande 17 tusen kronor. Men vilka är det som ska köpa bilen, och i vad mån kommer de påverka bilmarknaden i stort?
Karin Lundbäck, frilansjournalist, såg presentationen på mässan. Dessutom medverkar Henrik Forsgren från Volvo Cars som för första gången ställer ut på den indiska bilmässan, och Nils Horner, SR:s Asienkorrespondent.

Konst som doftar
Vi ska få möta en doftkonstnär. Han heter Hampus Pettersson och när han skapar sina konstverk påminner det lite om grafitti, fast det som kommer ur hans sprayflaskor inte syns. Istället vill han få oss att uppmärksamma vår omgivning genom ett enda sinnesorgan: näsan.
Vi följde med när han samlade dofter inför en av sina doftinstallationer.
Reportage av Linda AP Larsson.

Klimatkungen
När kungen höll sitt årliga jultal till svenska folket var klimathotet en av de viktigaste punkterna. Kung Carl Gustav uttryckte en stark oro över den globala uppvärmningen och menade att vi i den rika världen har en moralisk skyldighet att bidra till en lösning. Men vilka uppoffringar kan man kräva att enskilda personer gör på grund av klimathotet... och vad kan man kräva av den som, likt kungen, vill vara en förebild i miljöfrågan? Hur klimatvänlig är kungen själv med sitt stora intresse för snabba bilar och stora båtar?
Det ska vi diskutera med Mertil Melin, hovstallmästare och Johan Tell, författare till boken ”100 sätt att rädda världen”.

Kenya
Till Kenya nu där dödandet och våldet efter valet har drivit upp emot 300.000 människor på flykt i sitt eget land. De bor utanför polisstationer, vid kyrkor och skolor och andra platser där de kan känna sig någorlunda trygga. Hur deras närmaste framtid ser ut beror på politikernas beslut och deras vilja att förhandla. Och många hoppas att de senaste veckorna bara är en tillfällig mardröm och att allt snart blir som vanligt igen.
Reportage av Margareta Svensson.

Programledare:
Jörgen Huitfeldt och
Agneta Furvik

Producenter:
Magnus Westberg och
Erik Rosendahl
magnus.westberg@sr.se
erik.rosendahl@sr.se